Pealinlased saavad uudistada Järva Teataja fotograafi näitust

Anne Põder
Copy

Eile pandi Tallinna kesklinnas asuvasse Tammsaare parki üles kirjandusfestivali HeadRead tutvustav fotonäitus, kus piltidel näeb aastate jooksul festivalil esinenud väliskülalisi. Kõik need pildid on teinud Järva Teataja fotograaf Dmitri Kotjuh.

Kotjuh märkis, et on kirjandusfestivali väliskülalisi oma piltidele püüdnud juba seitse aastat. Näitus on läbilõige tema parimatest töödest. Kõnnitee serva on postritele üles pandud 23 fotot.

"Kuna tänavu ei saa koroona tõttu festivali suurelt pidada ning paljud väliskülalised ei saa tulla, on näitus omamoodi viis, kuidas nad saavad ikkagi Eestis olla ja kasvõi visuaalselt osaleda," selgitas ta näituse ideed.

Kuigi lugemishuviline vaataja tunneb fotodelt ära arvatavasti ära nii mõnegi autori, on Kotjuhi portreed laiemalt kõnekad. Need on otsekui väikesed poeemid pildis, pühendusluuletused, mis kasutavad sõnade asemel piksleid ja näitavad, kuidas üksainus pilk või ilme võib hoida enda sees rohkem kui tuhandet sõna.

Kirjandusfestival HeadRead toimub tänavu 28. – 30. mail ehk tavapärase ligi nädalapikkuse festivali asemel pandeemiaohu tõttu vaid kolmepäevasena. Seetõttu on ka festivali programm märgatavalt väiksem.

Kirjandusfestival avatakse reedel, 28. mail kell 15 Tammsaare pargis, kus on üleval Dmitri Kotjuhi fotonäitus festivali väliskülalistest läbi aastate. Sõna saavad festivali korraldajad Krista Kaer ja Jan Kaus ning Igor Kotjuh vestleb näituse autori, fotograaf Dmitri Kotjuhiga.

Samal näitusel toimuvad pühapäeval, 30. mail ringkäigud, kus festivali eestvedajad räägivad oma elamustest, mis seonduvad näitusel näha olevate kirjanikega. Näitus on Tammsaare pargis avatud 10. juunini.

Lisaks Tammsaare pargile saab Dmitri Kotjuhi fotosid näha Käru muuseumis avatud kaksikute teemalisel ühisnäitusel, 20. mail Fotomuuseumi Jaani Seegi galeriis avataval ühisnäitusel "Isolatsiooni dialoogid" ning 1. juunil Türi kultuurikeskuses avataval isikunäitusel pulmafotodest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles