Karm statistika: lapsena on seksuaalselt väärkoheldud iga kuuendat inimest

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Stseen ühest loost, mille teemaks on seksuaalne ahistamine.
Stseen ühest loost, mille teemaks on seksuaalne ahistamine. Foto: Kaader filmist

Lapsepõlves on iga kuues inimene kogenud täiskasvanu poolt toime pandud seksuaalset väärkohtlemist, selgus aprillis sotsiaalkindlustusameti tellitud uuringufirma Norstat tehtud uuringust.

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi arendustalituse eksperdi Virve Kassi sõnul on lapsepõlves seksuaalset väärkohtlemist kogenud inimeste arv jahmatavalt kõrge. „Neid, kes sellest traumeerivast kogemusest kellelegi rääkinud ei ole, võib olla päris palju. Seksuaalvägivalla teo eest vastutab alati toimepanija. Seksuaalvägivalla ohver ei ole selles ise kuidagi süüdi. Hea meel on aga selle üle, et sellest räägitakse avalikult järjest rohkem, ka ohvriabi poole pöördutakse üha enam,“ rääkis ta pressiesindaja teatel.

Veebiküsitluse käigus uuriti 15-74-aastaste inimeste kogemusi seksuaalse väärkohtlemisega lapsepõlves. Kokku küsitleti 2050 inimest üle Eesti. Täpsemalt keskenduti täiskasvanu poolt toime pandud väärkohtlemisele. Kokku oli kuni 15. aasta vanustest lastest seksuaalset väärkohtlemist kogenud 17 protsenti vastanutest. Vägistamiskatset oli kogenud lapsepõlves kuus protsenti inimestest ning vägistamist kolm protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles