Sadakond tippratturit pedaalib Järvamaalt läbi

Kuido Saarpuu
Copy
2019. aasta Tour of Estonia võidumees Mihkel Räim.
2019. aasta Tour of Estonia võidumees Mihkel Räim. Foto: Adam Illingworth.

Sellel nädalal stardib kahepäevane profiratturite velotuur Tour of Estonia (UCI 2.1). Kavas on Tallinn-Tartu etapp ning uhiuue rajaga üllatab Tartu Grand Prix.

Nädal enne tuuri vestlesime kahe tiimi esindajatega – Ampler Development Teami spordidirektor Jaan Kirsipuu ning Eesti koondise esindaja Alo Jakiniga. Samuti rääkis 2019. aastal tuuri üldvõidu võtnud Mihkel Räim, milline on tema hetkeseis ning plaanid seoses tuuriga.

Kirsipuu sõnul on tuuri üldkokkuvõtet arvestades kaardid soomlasel Antti Jussi Juntunenil, kuid ta leiab, et esimesel etapil võiks ka Joonas Kurits midagi teha, sest kiired jalad on iseenesest olemas. „Teine päev pole ka nüüd teab mis raske, aga kindlasti on trass väga tehniline. Munakivi tõus on tavalisest ikkagi raskem ja kohe tuleb munaka laskumine ja siis jälle Vanemuise tõus otsa,“ nendib ta.

Eesti koondise peafavoriit on Bora–Hansgrohe profitiimis pedalleeriv Martin Laas. “Eks kõik oleneb sellest, kuidas läheb esimene etapp ja vastavalt sellele saame kaarte ümber mängida. Teine päev saab olema päris raske, aga näiteks Peeter Pruusile, kes esindab suvel Eestit olümpial maanteerattasõidus, peaks sobima selline munakivisõit hästi,“ nendib Eesti koondise esindaja Jakin. Ta usub, et sõitu hakkab mõjutama ka asjaolu, et tänavu pole tuuril ühtegi kontrollivat tiimi peal nagu 2019. aastal oli Israel Cycling Academy.

Favoriit on mõistagi ka 2019. aastal tuuri üldvõidu võtnud Mihkel Räim. „Muidu tunne päris okei, kuid Alpes Isere Tuuril olid mõned ebameeldivad seigad, mis sundisid mind katkestama, aga see probleem on suhteliselt kergesti lahendatav (ma vähemalt loodan nii),” selgitab Räim.

Tartu etapi osas on Räim entusiastlik ja nendib, et uued finišid on huvitavad ja ta on ammu juba midagi sellist oodanud. „Ma arvan, et mida raskem tuur, seda parem meie meeskonnal, kuid teine päev saab väga raske olema. Lisaks headele jalgade tuleb säilitada ka kaine mõistus,“ tõdeb ta.

„Meie eesmärk on võit. Kerge see kindlasti olema ei saa, aga madalat eesmärki me endale seadma ei hakka. Ma usun, et tuleb päris põnev madistamine Eesti koondisega. Lisaks tasub silm peal hoida konkurentidel Voster tiimist ja head jokkerid võivad olla ka brittidel Ribble tiimist,“ nendib Räim.

Tour of Estonia toimub 28. ja 29. mail ning pealtvaatajad ei ole kehtivate piirangute tõttu tänavusele velotuurile lubatud. Rahvas saab omadele kaasa elada otseülekande vahendusel ERR-i spordiportaalis.

VELOTUUR

28.–29. mail peetav UCI 2.1 kategooria profiratturite velotuur toob stardijoonele 16 meeskonda üle 100 ratturiga. Praeguse seisuga on enda osalemist kinnitanud üks pro-kontinentaalmeeskond, üheksa kontinentaalmeeskonda (sh ka Räime koduklubi Mazowsze–Serce Polski) ja kuus rahvuskoondist. Rohkem infot Tour of Estonia kohta (programm, etapid, skeemid, meeskonnad jne) SIIN.

Velotuuri esimeseks etapiks on 28. mail toimuv 193,3 kilomeetrit pikk Tallinn-Tartu grupisõit.

Ajakava:

9:30 - 11:00 Avatud võistluskeskus stardialas hotell Ülemiste parklas

11:00 Etapi pidulik start hotelli Ülemiste juurest

11:20 Tehniline start Vaskjala sillal

13:00 Tartu 2024 1. vahefiniš Järva-Jaanis (83,1 km)

14:10 Tartu 2024 2. vahefiniš Jõgeval (134,4 km)

14:35 Mariine Auto 1. mäefiniš Luual (154,7 km)

15:05 Mariine Auto 2. mäefiniš Kukulinnas 176,0 km)

14:30 - 17:00 Avatud võistluskeskus Tartus Toomemäel (Lossi tn)

15:30 Eeldatav võitja finiš

15:40 Etapi võitja autasustamine ja särgitseremooniad ca 10 min pärast võitja lõpetamist

15:45 Pressikonverents

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles