Paides esineb virtuoosliku kavaga Eesti kontsertpianist Sten Lassmann

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Eesti Kontsert

Kolmapäeval, 9. juunil annab PAMTi suures saalis klaverikontserdi Eesti tipp-pianist ja festivali „Klaver“ kunstiline juht Sten Lassmann. 

Kavas on kolm tehniliselt keerulist teost Bachilt, Brahmsilt ja Beethovenilt. Kõik teosed on omal viisil äärmuslikult nõudlikud ning tähistavad muusikalise sisu või mängutehniliste nõudmiste ülimat piiri. Keerukusele viitab ka kontserdi pealkiri „Non plus ultra“, mis tuleb ladina keelest ning tähendab „enam kaugemale ei saa“. Tegemist on Lassmanni esimese kontserdiga üle poole aasta pärast koroonapausi ning on omamoodi soojenduseks 13. juunil toimuvale kontserdile Estonia kontserdisaalis.

Bachi „Kromaatiline fantaasia ja fuuga“ on barokiajastu improvisatoorse klahvpillifantaasia tuntuim näide. See oli paljude suurte romantikute, sealhulgas ka Mendelssohni, Liszti ja Brahmsi kontsertrepertuaaris aukohal ning on läbi aegade olnud klaveriõhtute kõige tüüpilisemaks avanumbriks. Brahmsi „Variatsioonid Paganini teemale“ on pianistide seas kurikuulus ning üks klaveriliteratuuri legendaarsemaid teoseid. Variatsioonide ettekanne nõuab ühe kriitiku hinnangul pianistilt „terasest sõrmi, põlevast laavast südant ning lõvi julgust.“ Beethoveni hilise loomeperioodi teos „Variatsioonid Diabelli teemale“ koosneb 33 variatsioonist Diabelli valsile ja on üks ulatuslikumaid teoseid pianistide tavarepertuaaris.

Lassmanni enda sõnul püüavad kõik kolm teost kõrgeimat virtuoossuse taset. „Näiteks Brahmsi Paganini-variatsioonid on mängukunsti keerukuse ja mängutehniliste võtete ülim tase,“ rääkis klaverikunstnik.

Kontserdi algus on kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles