Omatehtud kandled hakkavad helisema raekoja seinte vahel

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Hedi Jürgen ja Eliise Peelo sõrmitsevad väikekandlest välja helgeid ja helisevaid viise. Nad mõlemad on saanud pillimängu selgeks omal käel.
Hedi Jürgen ja Eliise Peelo sõrmitsevad väikekandlest välja helgeid ja helisevaid viise. Nad mõlemad on saanud pillimängu selgeks omal käel. Foto: Anne Põder

Laupäeval saavad Vodja mõisas laagriga alguse kandlepäevad, mis toovad Kesk-Eestisse kokku väikekandlehuvilisi lähedalt ja kaugelt. Ürituse tipphetk saabub järgmisel kolmapäeval, kui professionaalsed ja kohalikud kanneldajad annavad Paide raekojas kontserdi.

Üks kandlepäevade eestvedajaid, Hedi Jürgen, ütles, et tema nakatus omal ajal kandlepisikuga täiesti juhuslikult, kui Esna mõisasse tuli elama kandlemeister Indrek Roosi, kes hakkas kohalikele kandlemeisterduse kursusi tegema. «Sattusin ühte sellisesse minagi. Täiesti võhikuna, sest kandlemängust ei teadnud ma suurt midagi. Aga mulle meeldis mõte midagi puust valmis nokitseda. Igal juhul oma esimese kandle sain seal valmis ja väikestviisi sõrmitsemisoskuse omandasin ka,» meenutas ta.

Kursustel käis teisigi nüüd tuntud Järvamaa rahvamuusikaviljelejaid, nagu Kaja Kraav Albust, Silvi Tumanskaja Paidest ja Tea Saar Türilt. Nii rändas kandlemängu ja pärimusmuusika pisik mööda maakonda laiali. Huvilised hakkasid vahelduva eduga Jürgeni teada koos käima Albus, Peetris, Vodjal ja Paides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles