Vanatehnika suursõit toob Järvamaale mitu näitust

Kuido Saarpuu
Copy
Start (virtuaalsele) vanatehnika suursõidule Paide vallimäelt.
Start (virtuaalsele) vanatehnika suursõidule Paide vallimäelt. Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Eesti vanatehnikaharrastajad on ühist asja ajanud ning rahvale oma unikaalset tehnikat demonstreerinud juba 1966. aastast. Tänavune sõit saab alguse 19. juunil Paide vallimäelt, kusjuures endisaegset tehnikat saab lisaks maakonnakeskusele uudistada ka Järva-Jaanis. 

Üht Eesti vanatehnikaliikumise sünni juures viibinud meest näeb ka sel aastal vanatehnikaklubide ühisel suursõidul Ikarus bussi rooli keeramas. Kuigi Tartu mehel Heino Jaanusel on eluaastate hodomeetrile kerinud juba 81 aastat, on ta endisel eeskujuks ja eestvedajaks noorematele vanatehnikasõpradele.

Vanasõidukite Suursõidu korraldustoimkonda alates esimesest korrast 2000. aastal kuuluv Tiit Talts Pärnumaalt selgitab, et iga viie aasta tagant toimuvale sõidule on uuniklased ette valmistatud kuni 200 unikaalset ja näitusekorras vana autot, mootorratast, bussi ja veoautot. Kuigi eelmisel aastal tuli alla vanduda viirusest tingitud piirangutele, siis ollakse nüüd veel suurema entusiasmiga valmis selleks, et liikuva vanatehnikanäitusena läbida aasta valgeimal ajal 5 päevaga üle 1000 kilomeetri.

Mitmete näitusekohtade koordineerija ning 2019. aastal toimunud vanasõidukite Balti Keti mälestussõidu üks korraldajaid Veiko Praks Tartumaalt loeb kaardilt kokku 22 suuremat näitust, mis pealtvaatajatele täitsa tasuta. Viie päevaga jõutakse Ida-, Kesk- ja Lõuna-Eestis paljudele lausa koduväravasse ning väiksemaid ja suuremaid kohti läbitakse kümned.

Kuusalu lähedal Kiiu Autobaasis bussimuuseumi pidav Tõnu Piibur korraldustoimkonna esteetikakomisjoni juhina kinnitab, et osalevad vanasõidukid tekitavad hea tuju ning pakuvad äratundmisrõõmu igas vanuses inimestele. „Siit leiab igaüks iseenda, oma isa või vanaisa noorusaegse auto", selgitab Piibur, kes ise võtab osa 80-ndat juubelit tähistava Setra bussitehase toodanguga.

Eesti Vanatehnika Klubide Liit oma liikmesklubidega ootab kõiki osa saama endiste aegade tehnikasaavutustest nii osaleja kui pealtvaatajana, kuulama algupärast mootorimürinat ja nuusutama vanaisade sinisevingulisi unistusi kaugetest maadest! Jälgides marsruudikaarte saab ka sobivaks hetkeks tuua tugitooli või diivani tee äärde ja lehvitada vanatehnikaparaadile. Hea tuju ning nostalgia möödunud aegade meenutamisest on garanteeritud.

Suursõidu uudiseid vahendab ning ajakava saab uudistada facebookist ning vanatehnikafoorumist forum.automoto.ee

ESIMENE PÄEV – LAUPÄEV 19.06

09.00-10.30 kogunemine, registreerimine ja NÄITUS Paide Vallimäel Veski tn 15.

10.30-11.15 Paide – Roosna-Alliku – Järva-Jaani, 32 km.

11.15-12.15 NÄITUS Järva-Jaanis, Vanatehnika Varjupaik, Lai tn 3.

13.15-15.00 NÄITUS Rakvere linnuse juures, Vallikraavi 14.

Lõunasöök.

15.00-17.40 Rakvere – Rägavere – Mõedaka – Ulvi – Viru-Kabala –

Uljaste – Sonda – Kiviõli – Lüganuse – Saka – Toila – Voka – Konju

– Narva linnapiiril peatus, 125 km.

17.40-18.00 Narva linna piir – Kreenholm – Narva promenaad (Linnuse tn 2, peatuseta), 8 km.

18.00-20.00 NÄITUS Narva promenaadil.

20.00-20.30 Narva – Narva-Jõesuu, 14 km.

20.30-21.00 NÄITUS ja telkimine Narva-Jõesuus, Suur-Lootsi tn 13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles