Arheoloog ootab, et Suur-Aia tänav näitaks kätte vallikraavi

Urmas Glase
Copy
Tee-ehitusega välja kaevatud keskaegne piirikivi pannakse tee valmimisel oma kohale nähtvana tagasi.
Tee-ehitusega välja kaevatud keskaegne piirikivi pannakse tee valmimisel oma kohale nähtvana tagasi. Foto: Dmitri Kotjuh

Paides Põllu ja Vainu tänava nurgal Suur-Aia tänavat ületanud perepea haaras taskust telefoni ja tegi kaevandi põhjast paistvatest maakivilahmakatest paar pilti. Lapsevankrit üleskaevatud tänavast üle nüginud pereema aasis lõbusalt: «Mine aga vaata lähemalt, jah. Ehk leiad veel kuldagi!»

700aastase ajalooga linnas on üsna ootuspärane, et koppa sügavamalt maasse lüües paljastub minevikust midagi käegakatsutavat. Paljudele paidelastelegi üllatuslikult on paar kuud tagasi kapitaalremonti antud Suur-Aia tänava all keskaegse linnamüüri sisse jäänud ala ja iga kopatäiega võib pinnas välja anda midagi minevikust.

Suur-Aia tänavat ehitab uueks ehitusettevõte Nordpont ja tänavasillutise alla sätitavaid torustikke kaevab Paide MEK. Kuigi kulda kaevanditest seni leitud pole, võib kulla kaaluga olla iga väikseimgi detail või teadmine linna varasemast ajast, sest vaatamata väärikale ajaloole on arheoloogilisi kaevamisi linnas tehtud vähe.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles