Leinalindid jaamades meenutavad rongireisijatele tänase päeva ülekohut

Urmas Glase
Copy
Foto: Erakogu.

Tänasel küüditamise 80. aastapäeva märkival leinapäeval sidusid Järva naiskodukaitsjad Gerly Leit ja Tene Metsma mälestuslindid Türi ja Käru raudteejaama ehk jaamadesse, kus ka tänapäeval rongid peatuvad.

Täna tähistatakse leinapäeva üle Eesti erinevate ürituste ja ettevõtmistega. Naiskodukaitse kutsus kõiki üles 14. juunil mälestama juuniküüditamise ja kõigi võõrvõimude repressioonide tõttu kannatanuid. Mälestusüritus "Ma ei unusta Sind!" on Naiskodukaitse poolt ellu kutsutud ettevõtmine, mil üheks päevaks saavad enamik Eesti raudteejaamu mälestuslindid. Mälestusüritus toimub tänavu kolmandat korda, kuid üle-eestilisena esimest korda.

Mälestusürituse peakorraldaja Teele Raja sõnas, et mälestusüritus "Ma ei unusta Sind!" on ellu kutsutud austusest ja püüdest omalt poolt panustada Eesti rahva ajaloolise mälu säilimisse. Pea igas peres on ringlemas mõni lugu või alles jäetud mälestusese, mis võetud kiirustades kodunt kaasa, lootuses see kunagi vanale kohale tagasi asetada. Õnnelikud olid need, kes jõudsid tagasi oma perede juurde, vanasse kodukohta. Tänapäevastes oludes on seda kõike väga raske ette kujutada ja tajuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles