Kuidas elada üle joomahullutav jaanipäev?

Kuido Saarpuu
Copy
Autoroolis joomine. Foto on illustratiivne.
Autoroolis joomine. Foto on illustratiivne. Foto: pixabay.com

Lähenevad jaanipeod ei pea tähendama alati purjujoomist, pärastist pohmelli ning mälupusle kokkupanekut. Kõike seda annab juba ette vältida, kui korraks teema enda ja teiste jaoks läbi mõelda. Tuletame mõned olulisemad neist meelde.

Kui kiiresti tekib purjusoleku-tunne?

Alkohol mõjutab kõiki elundeid, kuid purjujoomine sõltub sellest, kuidas see mõjub kesknärvisüsteemile, sest alkohol on uimasti.

Kui kõrgele tõuseb juues vere alkoholisisaldus, sõltub mitmest tegurist:

• Joomise tempo: kiiremini juues tõuseb vere alkoholisisaldus kõrgemale kui vähehaaval juues.

• Tühja kõhuga imendub alkohol kiiremini ja täielikumalt kui täis kõhuga. Kanged joogid imenduvad kiiremini, seetõttu põhjustavad nad ka kõrgema alkoholi kontsentratsiooni veres kui lahjad joogid.

• Oluline on inimese kehakaal – väiksemal inimesel annab sama kogus suurema efekti.

• „Staaž“: regulaarse alkoholitarvitamise tulemusena harjub organism sellega ja tekib alkoholitolerantsus, mis tähendab, et soovitud efekti saavutamiseks läheb vaja üha suuremaid koguseid.

• Alkohol mõjub naistele ja meestele erinevalt. Kuna naisel on tavaliselt vee osakaal organismis väiksem, siis tõuseb tema vere alkoholisisaldus sama koguse puhul kõrgemale, isegi kui naine ja mees on sama kaaluga.

Millal ma kaineks saan?

Keskmiselt kaob alkohol inimese organismist kiirusega 0,1 promilli tunnis. Protsessi kiirus oleneb soost, kehakaalust, pikkusest ning sellestki, kui palju on enne söödud. Enesetundest sõltumata on vaid üks kontroll: kainust testi alkomeetriga!

Kindlasti ära mine ise ning lase napsutanud kaaslasel tikkuda kahte kohta: autorooli ega vette. Näita oma selgroogu ning hoia nendel kiusatustel silm peal!

Kui võõrustad ise külalisi, vastutad sa ka nende heaolu eest. Kavanda oma üritus nii, et autoga saabunud külalistele serveerid kindlameelselt alkoholivabasid jooke või lepite kohe alguses kokku, kes jääb puhkama üleöö või lahkub muu transpordiga.

Et järgmisel päeval ennast paremini tunneksid, on oluline juua alkoholi vahele piisavas koguses vett. Veega koos jood väiksema koguse alkoholi ning lisaks sellele aitab vesi leevendada keha vedelikukaotust. Ka enne magamaminekut joo mitu suurt klaasi vett.

Pohmelli sümptomid hakkavad ilmnema siis, kui alkoholisisaldus veres hakkab langema organismi loomulikule tasemele – nulli lähedale.

Väärt teaduspõhiseid juhiseid oma alkoholitarbimise testimiseks, selle mõju hindamiseks ning probleemidega tegelemiseks leiab Tervise Arengu Instituudi hallatavalt teemalehelt alkoinfo.ee Pidutseme ja tähistame pühi (kainema) mõistusega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles