Inimesed vaatasid 393 000 nurmenukuõie sisse

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Nurmenukud.
Nurmenukud. Foto: Maris Kolk.

Eestist alguse saanud üleeuroopaline teaduskampaania „Euroopa otsib nurmenukke“ on selleks aastaks lõppenud, saades kirja 393 000 õievaatlust.

Osalejaid ja loodusteadusesse panustajaid oli suurimas nurmenukuvaatluses enam kui 30 riigist. Eesmärk oli koguda hariliku nurmenuku kohta nii palju andmeid kui võimalik. Enim tehti vaatlusi Suurbritannias, Eestis, Lätis ja Tšehhis. Kokku kaardistati sel kevadel ligi 400 000 õit 3500 paigas üle Euroopa. Algatust juhivad Tartu Ülikooli teadlased koos kohalike koostööpartneritega.

„Oleme väga tänulikud kõigile osalejatele. Looduses liikujad, õpilased ja ülikoolid, vanad ja noored – kõik võtsid kampaania väga soojalt vastu. Vaatlusi tehti isegi riikides, kus harrastusteadus ja harilik nurmenukk pole nii laialt levinud kui meil,“ ütles teadusalgatuse eestvedaja ja Tartu Ülikooli kaasprofessor Tsipe Aavik. „Kujutage ette, et käite ja otsite üht spetsiifilist lille ning vaatate maapinna lähedal väikese õie sisse. Nüüd kujutage ette, et teete seda pea 400 000 korda. See ühine jõupingutus, mida teadlased ja mitmed organisatsioonid üle Euroopa tegid, on erakordne. See motiveerib ka teadlasi, kes hakkavad nüüd seda suurt andmestiku korrastama ja analüüsima,“ lisas Aavik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles