Soovitused kuidas hoida jaanilõke plastivaba

Urmas Glase
Copy
Lõke. Foto on illustreeriv.
Lõke. Foto on illustreeriv. Foto: Marianne Loorents

Jaaniõhtu ettevalmistused on täies hoos ning soojad ilmad ja piirangute leevenemine annavad taas võimaluse osaleda suveüritustel. Jaanilõkke ettevalmistamisel tuleb keskkonnaameti soovitusel lisaks tuleohutusnõuete täitmisele järgida ka seda, et lõke oleks ohutu keskkonnale ja tervisele.

"Jäta jaanilõkkest välja materjal, mis sinna ei kuulu. Lõkkes tohib põletada vaid töötlemata puitu, oksi, kiletamata pappi ja paberit. Jäätmeid lõkkes põletada ei tohi. Lõke ei ole koht, kuhu panna majapidamises üle jäänud pakendeid, mööblit, riideid või rehve," soovitab Keskkonnaamet eesootava jaani lõket sättides silmas pidada.

Lõkkes põlevad plastist ja muudest materjalidest jäätmed madalal temperatuuril. Nii tekivad saasteained, näiteks dioksiin ja furaanid, mis on silmale nähtamatud, kuid on tervisele ja keskkonnale eriti ohtlikud. Nende tervisemõju ei avaldu kohe, kuid sisse hingates liiguvad need inimese organismi ning võivad põhjustada raskeid terviseprobleeme, näiteks vähktõbe, väärarenguid ja arengupeetust. Need pika toimega mürkained ladestuvad mullas ja seejärel köögiviljades, mida süües jõuavad mürgised ained ringiga meie organismi. Sageli võib minna aastaid, enne kui haigusnähud ilmnevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles