Järvalase juhitav miinijahtija Ugandi saabus tagasi kodusadamasse

Kuido Saarpuu
Copy
Miinijahtija Ugandi.
Miinijahtija Ugandi. Foto: Eesti Kaitsevägi

25.juunil saabus tagasi kodusadamasse miinijahtija EML Ugandi, mis teenis viimased pool aastat NATO 1. alalises miinitõrjegrupis. Miinijahtija Ugandi komandör on Koeru kandist pärit kaptenmajor Martin Aeltermann.

EML Ugandi teenis NATO 1. alalise miinitõrjegrupi koosseisus 11. jaanuarist 25. juunini, mille jooksul osales alus koos liitlastega erinevatel õppustel ja tegeles miinitõrjega Ühendkuningriigi, Leedu, Norra, Belgia, Hollandi, Taani, Saksamaa, Rootsi, Soome, Poola, Läti ja Eesti vetes.

„Miinijahtija Ugandi tõestas taas Eesti mereväe kõrget miinisõja professionaalsust. EML Ugandi on vaatamata oma noorusele kirglik ning pühendunud ja laeva meeskond on alati olnud õppimisvõimeline ning missioonitundega,“ ütles mereväe laevastiku ülem kaptenleitnant Mati Terve. „ Meie osalus miinitõrjegrupis täidab üksuse mõttes olulist rolli, aga annab samuti ka meie panuse alliansi solidaarsusesse ja valmisolekusse vajadusel konfliktidele kiirelt reageerimiseks. Kaitstes teisi kaitseme ka endid.“

Kokku osales EML Ugandi kaheksal õppusel, sealhulgas käesoleval aastal 50. korda korraldatud õppusel Baltops. Õppuste käigus viidi läbi ligi 673 tundi miinijahtimist, identifitseeriti 569 veealust kontakti ja leiti 30 ajaloolist lõhkekeha, millest 12 ka hävitati.

NATO alalise miinitõrjegrupi põhikoosseisu kuulusid laevad Eesti, Läti, Leedu Saksamaa, Norra, Belgia ja Hollandi merevägedest. Miinijahtija Ugandi miinitõrjegrupi kooseisus teenis 38 mereväelast, kelle hulgas oli ka viis ajateenijat ja kolm miinituukrit.

NATO merelise väejuhatuse alluvuses teenivad sõjalaevade grupid osalevad erinevatel liitlas- ja partnerriikide poolt korraldatavatel õppustel, harjutustel ja operatsioonidel. NATO 1. alaline miinitõrjegrupp on miinitõrjealase kompetentsiga valmidusüksus, mida allianss võib saata lühikese etteteatamisajaga erinevatesse maailma paikadesse ülesannetele.

Eesti merevägi on osalenud NATO miinitõrjegrupis üle kümne aasta, panustades iga-aastaselt üksuse koosseisu ühe laevaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles