Paide hooviteatrite festival jõuab etendustega kortermajade vahele

Kuido Saarpuu
Copy
Hooviteatrite festival 2020
Hooviteatrite festival 2020 Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

9.-11. juulini toimub Paides kolmas hooviteatrite festival. Etendusi annavad 15 harrastusteatritruppi üle Eesti kaheteistkümnes erinevas mängupaigas Paide linnas, sh toimuvad väljasõidud lähiküladesse. 

Etenduste pikkused jäävad kümne minuti ja kahe tunni vahele. Truppe on Viljandist, Võhmast, Tallinnast, Tartust, Pärnust, Pajusilt, Saaremaalt, Maardust, Keilast ja Tabiverest ning Albust, Paidest ja Koeru lähedalt Vahukülast. Mastaapseima tükiga astub publiku ette Tammsaate teater, mis etendab tuntud iiri näitekirjaniku Martin McDonagh’i teost “Mägede iluduskuninganna”.

Mängupaikadeks on paidelaste koduõued ja kortermajade hoovid. „Kortermajade õuedele jõuame etendustega sel aastal esimest korda ning miks mitte vaadata teatrietendust oma neljanda korruse korteri aknast või rõdult. Peaaegu kõik tänavused mängukohad on kasutuses esmakordselt, mis näitab, et paidelased pakuvad oma koduhoove hea meelega. Eks ole oma võlu ka selles, et koduaiast saab üheks hetkeks teater,“ rääkis festivali peakorraldaja, Paide muusika- ja teatrimaja kultuurijuht Mariliis Peterson.

Lisaks etendustele on festivalil ka muu kultuuriprogramm – harrastusnäitlejatele on Eduard Tee töötuba, laupäeva õhtul mängib keskväljakul muusikat Paidest pärit DJ Erkin Antov ning festivali lõpetab Joel Remmeli trio kontsert „Jazzkovsky“ Paide raekojas. Paide Teatri Stuudio noored loevad aga reedeste ja pühapäevaste etenduste ees luuletusi.

Truppidele annab tagasisidet neljaliikmeline žürii koosseisus näitlejad Laura Niils (teater Must Kast) ja Eduard Tee (Vene teater), lavastaja Lennart Peep ning harrastusteatrite liidu tegevjuht Kristiina Oomer. Töötavad kodukohvikud ning laupäeval sõidab etenduspaikadesse tasuta teatribuss.

Festival sai alguse 2019. aasta augustis ning on kujunenud linlaste seas populaarseks teatrisündmuseks. Hooviteater 2021 sünnib koostöös Eesti Harrastusteatrite Liiduga. Festivali toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvakultuuri Keskus ja Järvamaa Omavalitsuste Liit.

Kogu programm!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles