Valijamehed pole veel selgunud

Copy
Paide linnavolikogu esimees Tarmo Alt oli üks nendest, kes suve hakul koos president Kersti Kaljulaidiga Paide kesklinnas kõnet pidas. Kas Aldist saab üks järgmise presidendi valijatest, seda pole linnavolikogu otsustanud.
Paide linnavolikogu esimees Tarmo Alt oli üks nendest, kes suve hakul koos president Kersti Kaljulaidiga Paide kesklinnas kõnet pidas. Kas Aldist saab üks järgmise presidendi valijatest, seda pole linnavolikogu otsustanud. Foto: Dmitri Kotjuh

Seni ainus presidendikandidaat on Henn Põlluaas, kelle koduerakonna EKRE juht Martin Helme on öelnud, et nendegi lootused on valimiskogul. Mis siis õigupoolest juhtub, kui nagu lõviosa seniste valimiste puhul, luhtub presidendi valimine ka augusti lõpus riigikogus?

Presidendivalimistel on õnnestunud valimiskogu vältida üksnes 1992. ja 2011. aastal. Juba praegu on levinud veendumus, et sellest pole pääsu seegi kord.

Kuigi valimisteni on veel aega, tegi Postimees esialgse mudeli, kuidas jõuvahekorrad võiksid valimiskogus välja paista. Valimiskogus esindatud kohalikest omavalitsustest enamik saab presidenti valima saata ainult ühe valijamehe. Üldine tava on, et selleks on volikogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles