Tehinguaktiivsus Paide korteriturul kipub taas olematuks kahanema

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Paide linn

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks tõusis juunis 4 % võrra ning jäi pidama hinnatasemel 1771 €/m², tehingute arv langes aga suisa 21% võrra.

Mais oli korterite keskmist hinda seirav Pindi Indeks korrigeeritud andmetel 1711 €/m². Kui mais tehti indeksilinnades kokku 1604 korteriomandi tehingut, siis juunis oli tehingute arv 1272. Võrdluseks – 2020. aasta juunis, vahetult peale eriolukorra lõppu, tehti indeksilinnades 1053 korteriomandi tehingut.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman sõnas, et kevadine suur huvi kinnisvara vastu on raugenud ja nüüd on turg tagasi normaalsuses. „Viimased 16 kuud on turud käitunud täiesti ettearvamatult – esimese hirmulaine ajal kukkus kinnisvaratehingute arv ligi poole võrra, seevastu käesoleval varakevadel, kui viirus oli Eestis täiesti kontrolli alt väljas, muutusid inimesed väga aktiivseks. Ennustada, milliseks kujuneb sügis, oleks täiesti vastutustundetu, sest viimased poolteist aastat pole ükski majandusprognoos paika pidanud,“ sõnas ta. „Kogu Eesti majanduselu ja seeläbi ka kinnisvaraturu võtmeperioodiks saabki sügis ja talv – kui veame selle ilma ühiskonda kinni panemata välja, on suurepärane, kui mitte, ei pääse paljud ettevõtjad tõsistest majanduslikest probleemidest, mis paratamatult jõuavad ka kinnisvaraturule,“ lisas ta.

Võrreldes varasema hinnatipuga detsembris 2020 on indeks 3 protsenti madalam. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 184 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab üle 800 000 elaniku eluaset läbi enam kui 17 aastase ajaloo.

PAIDE KINNISVARATURG

Korterid: 

-kinnisvarabuumi aegse hinnatipuga (oktoober 2007): -12%

-põhjaga (november 2010): +478%

-eelmise kuuga (04.2021): +8%

-viimase aasta pakkumishinna ja tehinguhinna vahe: 32%

-05.2021 kalleim tehing oli: 45 000 €

-viimase aasta keskmise tehinguhinna muutus: +46%

-eelmise kuu tehingute arv: 21-selle kuu tehingute arv: 3

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles