Täna möödub 100 aastat legendaarse keemiku, teadusloolase ja muinsuskaitsja Tullio Ilometsa sünnist

Kuido Saarpuu
Copy
Tullio Ilomets.
Tullio Ilomets. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli muuseum avab teisipäeval toomkiriku fuajees uue eksponaadina kipsjäljendi Järvamaalt pärit Tullio Ilometsa (13. juuli 1921–22. august 2018) kätest.

Tullio Ilomets oli Tartu Ülikooliga seotud aastatel 1948 kuni 2018, kokku 70 aastat. Ta on ühena üheksast pälvinud Ülikooli Samba autasu, millega tunnustatakse isikuid, kes on erakordselt palju kaasa aidanud Tartu Ülikooli arengule ning selle hea maine ja staatuse kujundamisele Eestis.

“Tullio oli Tartu Ülikooli akadeemilise väärikuse ja traditsioonide hoidja ning kaitsja. Teda võib pidada esimeseks muinsuskaitsjaks Eestis,” ütles Tartu Ülikooli muuseumi kuraator Terje Lõbu.

Ilomets hakkas juba 1960. aastate algul koguma ülikooli ajaloolist teadusaparatuuri, mis said 1976. aastal asutatud Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi esimesteks museaalideks.

Veel 95-aastaselt avaldas ta põhjaliku uurimuse Tartu Ülikooli raamatukogus asuvatest William Henry Fox Talboti fotodest ja fotogravüüridest.

“Huvi ümbritseva maailma, eriti ülikooli käekäigu vastu, hoidis Tullio Ilometsa kõrge eani vitaalse ja terasena, olles alati valmis oma teadmisi jagama kolleegidega ülikooli muuseumis,” lisas Terje Lõbu.

Ilomets ühendas Eesti teadusloos arheoloogia, ajaloo ja keemia uurimise. Tänane Eesti juhtiv konservaatorite põlvkond on õppinud Tullio Ilometsa käe all.

Ilometsa sünniaastapäeva tähistab Tartu Ülikooli muuseum ka sügisel. Koos Tartu Ülikooli raamatukoguga korraldatakse akadeemilise pärandi päeval, 18. novembril konverents ja vastuvõtt.

Juba 18. juuli korraldatakse Koeru aga avatud seminar „Tullio Ilomets 100”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles