RMK ja Keskkonnaministeerium kutsuvad Eesti looduse päeva retkedele

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Lugeja foto

RMK ja Keskkonnaministeerium korraldavad Eesti looduse päeva puhul 9.-14. augustini igas maakonnas sealsete soode, rabade, niitude ja teiste haruldaste elupaikade looduskaitsetöid tutvustavad retked. Muuhulgas saab retkejuhtide vahendusel teada, kuidas ja miks on vajalik neid liigirikkaid elupaiku taastada ja hooldada ning milline näeb välja endine jääksoo.

Eesti looduse päeva tähistatakse 18. augustil, ent sellele pühendatud retked toimuvad veidi varem, 9.-14. augustil. Matku juhendavad ja loodusväärtusi ning nende hoidmiseks vajalikke tegevusi tutvustavad RMK retkejuhid. Matkadel osalemine on kõigile tasuta, oodatud on nii kohalikud elanikud kui huvilised teistest maakondadest, ent piiratud kohtade arvu tõttu on vajalik registreeruda veebilehel. Samalt lehelt leiab info kõigi retkede kohta.

„Olen andnud RMK-le suunise suurendada looduskaitsetööde ja keskkonnahariduse osakaalu RMK ettevõtmistes. Eesti looduse päeva matkad on suurepärane võimalus inimestel tutvuda, millega riigimetsa hoidja lisaks metsamajandamisele veel tegeleb," ütles keskkonnaminister Tõnis Mölder.

„RMK teeb looduskaitsetöid selleks, et säilitada või parandada Eestile omaste koosluste ja liikide seisundit. Suurem osa looduskaitsetöödest leiab aset kaitstavatel aladel, kus RMK on möödunud kuue aasta jooksul taastanud ohustatud või ebasoodsas seisundis elupaiku 15 000 hektaril. Eesti looduse päeva retkedel saabki tutvuda oma kodumaakonna loodusväärtustega ja näha, mida nende seisundi parandamiseks on tehtud,“ lausus Kristjan Tõnisson, RMK juhatuse liige.

Looduskaitsetööd on vajalikud, sest osa liike vajavad inimtegevusest puutumatut elukeskkonda, teised aga eelistavad elada poollooduslikes kooslustes, mis on kujunenud pikaajalise väheintensiivse inimtegevuse tulemusel. Soodes kraave sulgedes aitame kaasa inimpelglikele liikidele elupaigaks olevate ürgsete sooökosüsteemide taastumisele, seevastu puisniitude taastamisel loome eeldused püsivaks väheintensiivseks põllumajanduseks, mis loob sobilikud tingimused Euroopa liigirikkamate koosluste kujunemisele.

„Lisaks tuntud kohtadele nagu Piusa koobastik Võrumaal ja Toila Oru park Ida-Virumaal saab retkejuhtide eestvedamisel rännata ka vähemkülastatud, ent sugugi mitte vähem põnevates paikades. Sellised kohad on näiteks Veskijärve luitemaastik Läänemaal, kus taastatakse sigimisveekogusid haruldastele kõredele või Laukasoo Lääne-Virumaal, kus tänu veerežiimi taastamistöödele on varasemast kuivast ja kidura taimestikuga alast saanud tänaseks tupp-villpeade paradiis,“ tõi Tõnisson välja eriilmelisi retki.

RMK 2020. aastal tehtud looduskaitsetööd maksid kokku 4,13 miljonit eurot, sellest Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist saadi sihtfinantseeringuna 3,02 miljonit eurot.

Loodusväärtuste (kaitstavate elupaikade ja liikide) säilimise tagamiseks tehtavaid töid rahastatakse Euroopa Liidu struktuuritoetuse toel. Töid tutvustavaid retki korraldavad RMK ja Keskkonnaministeerium.

RMK on Eesti riigile kuuluva metsa ja teiste looduskoosluste hoidja ja majandaja. RMK kasvatab riigimetsa, kaitseb loodus- ja kultuuriväärtusi, loob looduses liikumise võimalusi, edendab loodusteadlikkust ja teenib riigile metsa majandades tulu. RMK on Eesti suurim looduskaitsetööde tegija ja kalavarude taastaja.

Kallissaare madalsoo taastamine

Retkel tutvume nõrglubja allikasoo veerežiimi taastamisega. Taastamisala jääb kogu ulatuses Saarjõe maastikukaitseala Karulaane sihtkaitsevööndisse. Kallissaare allika- ja madalsoo on tugevalt kuivenduse poolt mõjutatud, seda ilmestavad väga hästi metsastunud soo servaalad. Selleks, et säilitada haruldasi sookooslusi, mis on elupaigaks ka paljudele kaitsealustele taimeliikidele, tuli leevendada kuivenduse mõju, sulgedes kaitseala sisse jäävad kuivenduskraavid.

Retkel arutame, kas tehtud tööd annavad soovitud tulemuse ning kas on juba näha ka esimest positiivset mõju soole ning vaatame, millised need suletud kraavi vahetult pärast töid välja näevad. Kirsiks tordil teeme tutvust nõrglubjaallikatega.

Retkejuht Leevi Krumm

Retke algus 10. august kell 11.00.

Retke pikkus 3 km, kestus 3 tundi.

Retke raskusaste raske, rada puudub, vajalikud kummikud ja hea füüsiline vorm.

Kogunemiskoht Järvamaal Saarjõe maastikukaitsealal, täpse asukoha leiad Google kaardilt.

Kohtade arv on piiratud. Registreerimine lõpeb kohtade täitumisel või retkele eelneval päeval. Registreerumise õnnestumisel saabub teie e-postile kinnituskiri.

Juhul, kui selgub, et te retkest siiski osa võtta ei saa, palun andke sellest teada e-posti aadressil loodusegakoos@rmk.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles