Sünnipäeva tähistav muuseum võõrustab oma õuel piimapäevalisi

Järva Teataja
Copy

Kolmapäeval Imaveres Eesti piimandusmuuseumi pargis toimuval XV piimapäeval tähistatakse muuseumi sünnipäeva, mille puhul esitleti ka värsket raamatut „Eesti Piimandusmuuseum 45“.

Avati pidulikult ka renoveeritud kõrvalhoone, kus on koht uuel püsiekspositsioomil ning loomulilt saab muuseumupargis toimuval laadal mekkida erinevaid piimatooteid.

"Piima on peetud valgeks kullaks – seal, kus oli piima andev lehm, oli ka elu. Mälestust heinateost, magamist värsketel heintel peetakse täna osaks romantilisest maapuhkusest, kuid ainult paar aastakümmet tagasi tähendas see rasket tööd valge kulla saamise nimel, mis aitas hinge sees hoida ja lapsi koolitada," sõnas piimapäeva väisanud maaeluminister Urmas Kruuse.

"See, et karjal on meie rahvakultuuris olnud oluline roll, näitab kasvõi karjaga seotud tähtpäevade rohkus eestlaste rahvakalendris. Innovatsioon piimanduses on lehmad taludest viinud farmidesse, aga mälestust käsitsi lüpsist, koorelahutamisest ja koore võiks kloppimisest aitab tallel hoida juba 45 aastaringi tegutsev piimandusmuuseum. Tänu innovatsioonile on meie piimatoodete letid kauplustes rikkalikumad kui kunagi varem. Piimandusmuuseum ja piimapäev lubavad kogu rikkast pärandist vahetult osa saada," ütles Kruuse veel.  

Tegevust pakutakse piimapäeval kõigile, lastest vanavanemateni välja. Avatud on mitmesugused töötoad, toimuvad meeleolukad kontserdid ja etendused, valitakse parim maitsevõi ja kunstnik Ave Nahkuri eestvedamisel valmib mälestuseks ühismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles