Olge ettevaatlikud, kui võõras palub arvutisse laadida AeroAdmini, AnyDeski või TeamVieweri

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Telefonikelmuste ohvriks sattumise vältimiseks tuleb katkestada kõne, mitte jagada oma paroole ega laadida arvutisse tundmatut tarkvara.
Telefonikelmuste ohvriks sattumise vältimiseks tuleb katkestada kõne, mitte jagada oma paroole ega laadida arvutisse tundmatut tarkvara. Foto: Arvo Meeks

Kui võõras helistaja, kes esitleb end pangatöötaja või tulusa investeeringu pakku­jana, palub arvutisse laadida AeroAdmini, AnyDeski või TeamVieweri programmi, on peaaegu kindel, et tegemist on kelmiga, kes üritab teilt raha välja petta.

Politsei sai möödunud teisipäeval teate, et nädala eest helistati 25aastasele mehele ühest pangast ja öeldi, et tema kontole on võetud laenu. Helistaja rääkis vene keeles ja veenis meest enda isikukoodi, panga kasutajatunnust ja pangakonto viimaseid numbreid andma.

Lisaks paluti mehel sises­tada Smart-ID rakenduses PIN1- ja PIN2-koodid, mida mees ka tegi. Seejärel tehti mehe pangakontolt omavoliliselt 860eurone ülekanne ühele välismaisele pangakontole. Kohe pärast tehingut võttis mees ühendust oma pangaga, kust kinnitati, et nemad ei ole mehele helis­tanud. Pank tegi kohe makse­tagastuse päringu ja summa laekus mehe kontole tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles