Vallavalitsus nõuab aktiivselt oma võlgu sisse

Järva Teataja
Copy
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem.
Sel aastal on palgatõus olnud keskmisest suurem. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Türi vallavalitsus saatis juunikuu alguses välja võlateateid ligi 150 inimesele, kes 31. mai seisuga omavalitsusele võlgu olid.

Türi valla kodulehel on kirjas, et juba varasemad aastad on näidanud, et enne suve kipuvad võlgnevused kasvama, kuid sellel aastal oli suurenemine hüppeline ja maikuu lõpuks oli võlasumma kasvanud juba üle 70 000 euro.

Vallavalitsuse rahandusosakond hakkas võlglastele aktiivselt kordusarveid ning varahaldusspetsialist meeldetuletuskirju saatma. Kui tavapäraselt saadetakse teateid juhul, kui võlgnevus ületab 100 euro piiri, siis sel korral saadeti teated alates 50eurosest võlast, seal hulgas ka neile, kellel olid arved tasumata enam kui kaks kuud.

Vallavalitsuse finantsjuhi Aime Roosioja sõnul on tavapäraselt teate saaja esmane reaktsioon: "Mina olen kõik arved tasunud."

„Kui hakata aga küsima maksekorraldusi, siis need küll saadetakse, kuid mitte nende arvete kohta, mis võlas. Nii ka seekord - maksekorraldusi oleme saanud hulgaliselt, kuid ülekandeid laekub paraku vähe,” märgib finantsjuht.

Võlgnikud, kes omavalitsuse poolt saadetud kirjadele ei reageerinud või need, kes ei ole sõlminud kokkuleppeid võlgnevuste tasumiseks, said juulikuus viimased hoiatused. Juulis on vallavalitsus algatanud kümmekond maksekäsu kiirmenetlust. „See aga tähendab, et võlgnik peab võla väljamõistmisel lisaks sellele tasuma ka riigilõivu 45 eurot ja 20 eurot menetluskulusid. Juhul, kui võlgnik ka siis võlga ei tasu, annab vallavalitsus kuu aja jooksul nõude üle kohtutäiturile. See aga suurendab võlgniku kulusid veelgi kuna kohtutäiturid võtavad oma töö eest samuti tasu. Näiteks 100 eurone võlg võib niimoodi kasvada 226 eurole,” selgitas Roosioja.

Maksekäsu kiirmenetlusse annab vallavalitsus võlgnikud alles siis, kui muud mõjutusvahendid ei ole tulemusi andnud. Juhul, kui on juhtunud midagi ootamatut ning ei ole võimalik arveid tasuda, saab abi saamiseks pöörduda vallavalitsuse sotsiaalosakonda.

Roosioja soovitab neil, kel on tekkinud võlgnevus Türi vallavalitsuse ees (lasteaia kohamaksud, toidurahad vmt), alati saadetud võlateatele vastata ning anda teada, millal oma võlg tasutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles