Homme avaneb Paides näitus suvitamisest ja puhkamisest Eestis 20. sajandil (1)

Urmas Glase
Copy
Suvitajad Nõukogude Liidu esimeses autoturistidele ehitatud kämpingus Rannamõisas , mis tänaseks on hävinenud. Arhitektid Ülo Stöör ja Arpad Andreller, 1965–1966.
Suvitajad Nõukogude Liidu esimeses autoturistidele ehitatud kämpingus Rannamõisas , mis tänaseks on hävinenud. Arhitektid Ülo Stöör ja Arpad Andreller, 1965–1966. Foto: Erakogu

Paide Muusika- ja Teatrimaja galeriis on 2. augustist avatud Eesti Arhitektuurimuuseumi näitus „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil“, mis annab ülevaate Eesti rikkalikust nõukogudeaegsest puhke- ja suvilaarhitektuuri pärandist – hoonetest, mis muutsid puhkamise 20. sajandil suurele osale inimestest kättesaadavaks. Suvilast või puhkebaasist sai oluline tahk nõukogude aja elukorralduses.

Arhitektuuriajaloolaste Epp Lankotsi ja Triin Ojari kureeritud näituse tähelepanu keskpunktis on nõukogude ajal paljudele inimestele kättesaadavad olnud asutuste puhkebaasid, kalastus- ja jahibaasid, lastelaagrid ning loomulikult individuaalsuvilad. Näitusega kaasnevast raamatust leiab lisaks Triin Ojari ja Epp Lankotsi põhjalikele artiklitele suvilatest ja asutuse puhkebaasidest ka Mart Kalmu ülevaate sõdadevahelise Eesti puhkearhitektuurist ning Tiina Tammeti artikli puhkemaastikest ja aiakujundusest.

"Eestimaa südamest, Järvamaalt on näitusel teiste seas Paide Piimatoodete Kombinaadi puhkebaas Rae külas, mis ehitati ümber vanadest Kalda talu hoonetest. Samas lähedal asus Paide EPT Saunametsa puhkebaas, rajatud samuti vanale talukohale," tutvustab Triin Ojari.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles