Orienteeruja paneb end proovile kõrges konkurentsis

Kuido Saarpuu
Copy
Türilt pärit orienteeruja Evely Kaasiku maailmameistrivõistluste lühiraja finišis.
Türilt pärit orienteeruja Evely Kaasiku maailmameistrivõistluste lühiraja finišis. Foto: Sixten Sild

Eveli Kaasiku kvalifitseerus 2022. aasta Maailma Mängude orienteerumisvõistlustele.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu selgitas, et World Games ehk Maailma Mängud on tuntud kui mitteolümpiaalade olümpiamängud.

Järgmised Maailma Mängud toimuvad 2022. aastal Ameerika ühendriikides ja seal võisteldakse 36 spordialal, näiteks tantsuspordis, saalihokis, squashis, sumos, bowlingus, piljardis, jõutõstmises jne. Osad Maailma Mängude sprodialad nagu karate, seinaronimine jt on jõudnud ka olümpiamängude programmi, ent on samas jätkuvalt ka Maailma Mängudel kavas. Kokku osaleb sel suurvõistlusel ligikaudu 5000 sportlast.

Poopuu selgitas, et mängudele pääsemiseks toimib tihe kvalifitseerumise sõel, mis on üsna sarnane olümpiamängudele kvalifitseerumisega. „Orienteerumises pääseb Maailma mängudel võistlema 40 nais- ja 40 meessportlast ning sinna pääsemiseks olid kvalifikatsioonivõistlusteks tänavuse aasta maailmameistrivõistlused,” täpsustas ta. „Seal saavutatud tulemuste alusel kvalifitseerusid Maailma Mängudele kümne riigi võistkonnad, lisaks sellele saavad osaleda korraldajamaa ja igast maailmajaost veel üks riik. Seega kokku 17 riiki. Maailmameistrivõistluste tulemuste alusel pääsesid Maailma Mängudele Rootsi, Norra, Šveitsi, Tšehhi, Soome, Venemaa, Prantsusmaa, Taani, Suurbritannia, Austria ja Poola.”

Eesti jäi MMi tulemuste alusel riikidest 11. kohale ehk siis esimesena joone alla. Lisaks riikidele jagati Poopuu sõnul MMi tulemuste alusel välja veel kuus individuaalset kohta Maailma mängudele. Individuaalse koha said kõik tänavused maailmameistrid ja lisaks kuni viis sportlast MMi tulemuste alusel. „Ainsa eestlasena pälvis Maailma Mängudele nimelise koha Järvamaa orienteerumisklubi JOKA naisorienteeruja Evely Kaasiku, kes saavutas MMil lühirajal 17. koha, tavarajal 26. koha ja sprinditeates Eesti võistkonnas 11. koha,” loetles Poopuu.

Järvamaalt on suured eeldused Maailma Mängudele pääsemiseks ka meie vibulaskuritel, kelle MM toimub septembrikuus Ameerika Ühendriikides. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles