Arvamusfestival tuleb koos Rita Ray ja Kukerpillide, tänavakunsti, filmide, näituste ja raamatuesitlusega

Kuido Saarpuu
Copy
Rita Ray
Rita Ray Foto: Taavi Muide

Üheksanda Arvamusfestival kultuuriprogramm paneb tänavu rõhku heale eesti muusikale, lisaks pakub festival kirjandussündmusi, rattasõite, ekskursioone, filmi- ja tänavakunsti ning õdusat seltskondlikku ajaveetmist.

Festivali kultuurisündmused algvad neljapäeval Kukerpillide kontserdiga Paide kirikus. Festivalipäevadel saab kirikus kuulata ka orelipooltunde ning kontserdiga „Arvamuusikal“ astuvad üles Lauri Saatpalu ja Peeter Rebane.

Festivali klubis Vallimäel musitseerib reede õhtul noorte jazzkollektiiv Pennar & Friends koos Marianne Leiburiga. Laupäevaõhtusel lõppkontserdil astub festivalipubliku ette soulilauljatar Rita Ray, Paide indiebänd Ans. Andur ning tantsurütme valib DJ Erkin Antov.

Filmiprogramm algab festivali eelõhtul keskväljakul Tartu Elektriteatri välikino seansiga. Festivali ajal toimuvad Paide Muusika- ja Teatrimajas Ungari Kultuuri Instituudi, Prantsuse Instituudi ning Põhjamaade Ministrite Nõukogu kureeritud filmiseansid ning vestlusringid. Samuti saab näha uut dokumentaalfilmi “Riigikogu direktor”.

Paide Teater tähistab festivalil oma kolmandat sünnipäeva traditsiooniks saanud hommikuse brantšiga muusika- ja teatrimaja kultuuriaias. Ühtlasi esitleb teater raamatut „33 kõnet“, mis valmis koostöös raamatupoega Puänt ning tänu Hooandjas kogutud annetustele.

Paide raekojas toimub Ajakeskuse Wittenstein eestvedamisel salongiõhtu, mis pühendatud vene poeedile Igor Severjaninile, kes elas Paides 1940ndate alguses.

Festivali traditsiooniliste sündmustena on kavas Ründo Mültsi öine ajaloorännak ja Paide rattapoe õhtune jalgrattasõit. Seekordne Arvamusfestivali rattaretk algab rongisõiduga Tallinnast Raplasse ning lõppeb ligi 60 kilomeetrise velotuuriga Paidesse.

Festivali ajal saab näha Eesti Arhitektuurimuuseumi nostalgilist näitust suvilatest ning Vabamu väljapanekut, mis pühendatud Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäevale.

Esmakordselt toimub Arvamusfestivali ajal tänavakunstiprojekt, mille tulemusel valmivad Eesti noorte kunstnike rõõmsavärvilised maalingud Paide linna hoonete seintele ja elektrikappidele. Samuti saab iga soovija kunstnik Krislin Virkuse juhendamisel kaasa lüüa kogukonnamaali maalimisel aadressil Rüütli 9. Projekti viib ellu MTÜ Rural Urban Art ning toetavad Eesti Kultuurkapital ja Akzo Nobel.

Kultuuriprogrammis osalemiseks Vallimäel ja Paide Muusika- ja Teatrimajas palume publikul kaasa võtta virtuaalne või paberkandjal COVID-tõend vaktsineerimise, läbipõdemise või negatiivse testitulemuse kohta.

Arvamusfestivali kultuuriprogrammi kureerib Paide Muusika- ja Teatrimaja. Vaata kava lähemalt siit.

KULTUURIPROGRAMM

12. august

· 19.00 Kukerpillid, Paide Püha Risti kirikus. Pilet 19/17 €, kohapeal 20 €

· 20.00-02.00 Philly Joe's Festivaliklubi Vallimäel

· 22.00 Tartu Elektriteatri välikino, keskväljakul

13. august

· 10.00 Arvamusfestivali rattaretk Tallinn-Rapla-Paide

· 13.00 Orelipooltund Paide Püha Risti kirikus

· 14.00 Festivali kino: “Riigikogu direktor”. Paide Muusika- ja Teatrimajas

· 15.00 Orelipooltund Paide Püha Risti kirikus

· 16.00 Festivali kino: dokfilm "Vanaemade projekt" ja vestlus Paide vanaemadega. Korraldab Ungari Kultuuri Instituut. Paide Muusika- ja Teatrimajas

· 18.00 Philly Joe's Festivaliklubi: Pennar & Friends, Vallimäel

· 18.00 Salongiõhtu "Poeetide kuningas Igor Severjanin Paides", Paide raekojas

· 19.00 Lauri Saatpalu & Peeter Rebane ''Arvamuusikal'', Paide Püha Risti kirikus. Pilet 24/22/18 €, kohapeal 25/20 €

· 19.00 Festivali kino: mängufilm “Süütuse mägi”. Korraldab Põhjamaade Ministrite Nõukogu. Paide Muusika- ja Teatrimajas

· 21.30 Paide õhtune rattasõit - Arvamusfestivali eri 2021, start keskväljakul

· 23.00 Taskulambi-elamusrännak öises Paide vanalinnas Ründo Mültsiga

14. august

· 11.00 Paide Teatri brantš ja raamatu „33 Kõnet“ esitlus, Paide Muusika- ja Teatrimaja kultuuriaias

· 12.00 Orelipooltund Paide Püha Risti kirikus

· 16.00 Festivali kino: dokfilm "Iga viimne kui hetk" ja vestlus Paide medõdedega. Korraldab Prantsuse Instituut. Paide Muusika- ja Teatrimajas

· 21.45 Rita Ray, Vallimäel

· 23.30 Ans. Andur, Vallimäel

· 00.30-02.00 Pidu Vallimäel: DJ Erkin Antov

Näitused

· Eesti Arhitektuurimuuseum „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil“, Avatud Galeriis Paide Muusika- ja Teatrimajas

· Vabamu "Taasiseisvunud Eesti - 30 aastat vastutust ja vabadust", Vallimäel

Tänavakunstiprojekt

· Paide päästekomando (Põllu 23), Liisa Kruusmägi

· PAIde lasteaia Lillepai maja (Tallinna 49), Sodacats

· Apteegiladu (Rüütli 9), kogukonnamaal Krislin Virkuse juhendamisel 12.-13.08

· Elektrikapid Tallinna tänaval ja kesklinnas, Jerome Chonkston

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles