Ametnike välitööde juht: Kesk-Eesti arenguperspektiivid ootavad uudseid lahendusi ja regionaalsete murede seljatamist

Kuido Saarpuu
Copy
Paide uus linnasilt.
Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Paide uus linnasilt. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh

​Sadakond riigi- ja kohaliku omavalitsuse ametnikku kogunevad täna 13. augustini toimuvate välitööde raames arutama Järva- ja Jõgevamaa arenguvõimalusi.

Üle vaadatakse piirkonna arengueeldused ja viisid, kuidas kohalikku potentsiaali oleks võimalik tõhusaimalt rakendada. Tulevikuperspektiivis tõstatuvad täna teravaimalt just väikekohtade jätkusuutlikkuse seisukohast olulised teemad – ettevõtlus, turism, planeerimine ja elamuarendus, transport, ent ka sotsiaalhoolekanne ja rahvatervis.

„Ametnikele on kohapeal viibimine väga vajalik, et süvitsi näha, milliste erinevate väljakutsetega Kesk-Eesti omavalitsustel täna tegeleda tuleb. Siinsete oludega päriselt silmitsi seismine on tõhusaim viis reaalselt toimivaid lahendusi välja töötada,“ sõnas välitööde üks põhikorraldajatest, rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste nõunik Rainer Eidemiller.

Järvamaal elava Eidemilleri hinnangul on piirkonnal omad tugevused ja potentsiaal, ent tihti põrkuvad arengud tänaste aktuaalsete regionaalsete murede taha. „Eks Kesk-Eesti seisab samasuguste probleemide ees nagu kõik teised väikekohad Eestis. Ehkki meil on tugev kogukond, palju pealehakkamist ja tegemistes novaatorlikkust, liiguvad paljud noored siiski välja, kuna elu väikekohas ei paku piisavalt võimalusi ning nõuab tahet, paindlikkust ja ka leidlikkust,“ märkis Eidemiller. „Et meie kohalikel tõmbekeskustel ja maapiirkondadel oleks perspektiivne tulevikuväljavaade, on vajalikud eelkõige uudsed lahendused, mida eelolevad päevad kindlasti ka toovad. Riik ja omavalitsused saavad koostöös luua tingimused ja keskkonna, et toetada parimal viisil töö- ja elukeskkonda ning arengut. Neid koostöövõimalusi ja konkreetseid tegevusi soovime kohtumiste raames kaardista ja jätkutegevustena välja töötada.“

Välitööd stardivad täna kell 10.30 avakonverentsiga Mustvees, mille otseülekannet on võimalik jälgida Facebooki vahendusel.

Viiel päeval toimub kokku üle 20 töise koosviimise ning väljasõidud Mustveesse, Jõgevale, Kuremaale, Põltsamaale, Mäosse, Türile. Ürituste sarja lõpetab konverents Paides, mis jääb arvamusfestivaliga samale päevale. Kell 13 algavat konverentsi on Paide keskväljakule oodatud kuulama kõik huvilised.

Täpsem info ja programm.

Kesk-Eesti välitööde tulemused on sisendiks riiklikele, maakondlikele ja kohalikele arengudokumentidele ja tegevuskavadele ning abiks piirkonna potentsiaali parimal viisil rakendamiseks (sh Tallinn-Tartu maantee, uued tööstusalad jms, võimalik Kesk-Eesti toetusprogramm).

Sel aastal korraldab välitöid rahandusministeerium koostöös teiste ministeeriumite ning Jõgeva ja Järva omavalitsustega.

Ametnike välitööd toimuvad tänavu neljandat korda. Esmakordselt korraldati kokkusaamised 2017. aastal kultuuriministeeriumi eestvõttel Ida-Virumaal, kus toimus kokku 30 kohtumist viies linnas. 2018. aastal toimus ligi 50 erinevat sündmust taas Ida-Virumaal ning välitöödel osales 160 ametnikku 15 riigiasutusest. 2019. aasta välitööd toimusid rahandusministeeriumi eestvedamisel Kagu-Eestis, sealsetel üritustel osales ligi 700 inimest kokku 153 asutusest ja organisatsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles