Paide keskväljaku tualetid saavad uued piktogrammid

Maarja Ilves
, reporter
Copy
Pilt on illustratiivne./ Avalik tualett.
Pilt on illustratiivne./ Avalik tualett. Foto: Possessed Photography / Unsplash

Täna on Paide keskväljaku avalike tualettide juures ajavahemikul kell 16–19 märgata tavapärasest rohkem sagimist. Tualetid saavad uued piktogrammid läbi graafilise disaineri Mai Bauvaldi käe läbi. Ürituse eestvedaja on kuraator ja vetsuaktivist Kati Ots.

Avalik tualett on läbi ajaloo olnud poliitiliselt laetud ruum, diskrimineerides inimgruppe füüsiliste lisavajaduste, nahavärvi, majandusliku ja sotsiaalse kuuluvuse, seksuaalse sättumuse ning soolise identiteedi alusel. Avalikus tualetis kattuvad intiimne ja kollektiivne sfäär, peegeldades, luues ja taastootes ühiskondlikke väärtuseid — see on ideoloogiliselt ja institutsionaalselt laetud keskkond, mille kaudu joonistuvad välja ühiskonna ebavõrdsused.

Kanuti Gildi SAALi residentuuris sündinud vetsutuuride jätkuna alustas kuraator ja vetsuaktivist Kati Ots dialoogi graafilise disaineri Mai Bauvaldiga, kellega koos leiti teema käsitlemiseks uued väljundid. Koostöös Paide Arvamusfestivali ning Paide linnaga saavad Paide keskväljaku avalikud tualetid uued piktogrammid. Festivali ajal on vetsud tasuta ning varustatud hügieenitarvetega. Lisaks saab kaasa võtta kleepse, et vetsuaktivism leviks igasse ligipääsmatusse ja diskrimineerivasse tualetti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles