Reoveeuuring ennustab nakatumise kasvu

Kuido Saarpuu
Copy
Reovesi
Reovesi Foto: Shutterstock

Tartu Ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad, et reovee koroonaviirusesisaldus on pea üle Eesti kas mõõdukas või suur. Kõige suurem tõus on toimunud Tartus.

Uuringu juhi, Tartu Ülikooli antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni sõnul on viirusekoguse kasv reovees toimunud rahulikus tempos, äkilise hüppeta. Sel nädalal torkab kaardilt ainsa punase ehk väga suurt viirusekogust näitava tulemusega silma Tartu linn. See läheb kokku Tartumaa suure nakatunute arvuga. „Meie seekordsed tulemused näitavad, et nakatumise kasv Tartus ilmselt jätkub,“ selgitas Tenson.

Kuidas ja kust proove kogutakse?

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vastavalt vajadusele ka väiksemates asulates. Sel nädalal võeti proove üksnes suurematest asulatest, mille proovid kajastavad ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda ning annavad usaldusväärse pildi asula nakkustasemest.

Uuring on Terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ning avastada varjatud koldeid. Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb Tartu Ülikool koostööd Eesti Keskkonnauuringute Keskuse ja vee-ettevõtetega, kes käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi laborites.

Rohkem infot uuringu varasemate tulemuste kohta leiab uuringu kodulehelt „Koroonaviiruse seire reoveest“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles