KIK avab toetuse jäätmetekke vältimiseks

Urmas Glase
Copy
Väätsa prügila.
Väätsa prügila. Foto: Dmitri Kotjuh

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) avab taotlusvooru jäätmetekke vältimiseks, toodete korduskasutamiseks ning eterniidi kogumiseks. Toetust antakse tegevusteks, mis aitavad pikendada toodete või tootekomponentide eluiga ja nende uuesti kasutamist esialgsel otstarbel. Samuti toetatakse kohalikke omavalitsusi, et kokku koguda elanikelt eterniidijäätmed. Taotlusvooru eelarve on 380 000 eurot ning taotlusi saab esitada kuni 30. septembrini.

„Peaksime kõik tegutsema selles suunas, et jäätmeid üldse ei tekiks või neid tekiks võimalikult vähe,“ sõnab KIKi toetuste ja teenuste osakonna juht Antti Tooming. „Lisaks jäätmetekke vähendamise toetusele on hetkel KIKis avatud jäätmete ringlussevõtu taotlusvoor ning juba sügisel loodame avada kohalikele omavalitsustele kodukompostrite ja liigiti kogumise konteinerite soetamise toetuse. Nii paneme terviklikult õla alla jäätmehierarhia kolmele esimesele olulisele astmele, milleks on jäätmetekke vähendamine, korduskasutuseks ettevalmistamine ja materjali ringlussevõtt,“ lisab Tooming.

Jäätmetekke vähendamise taotlusvoorust saavad toetust nii juriidilised isikud, füüsilisest isikust ettevõtjad kui ka asutused tegevusteks, mis aitavad pikendada toodete või tootekomponentide eluiga ja nende uuesti kasutamist esialgsel otstarbel. Näiteks saavad toetust taotleda parandustöökojad, kingaparandused, õmblusteenused või kodumasinate parandustöökojad. Varasemalt on KIK jäätmetekke vältimiseks näiteks toetanud Viljandi pärimusmuusika festivali ja I Land Sound elamusfestivali jäätmekorraldust. Toidupank soetas toetuse abil toidu raiskamise vältimiseks külmseadmega kaubiku ja sügavkülmkambrid. Sel suvel avas Uuskasutuskeskus kogumismajad Pärnus ja Tartus ning need on plaanis avada ka Tallinnas ja Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles