Maakirikud peidavad endas suurt ajaloolist varandust

Copy
Kunstiakadeemia tudengid tegid õppejõudude Hilkka Hiiopi ja Anneli Randla juhendusel esimest korda Ambla kirikus lae­maalingute sondaaže. Nende meelest on maalingud säilinud hästi.
Kunstiakadeemia tudengid tegid õppejõudude Hilkka Hiiopi ja Anneli Randla juhendusel esimest korda Ambla kirikus lae­maalingute sondaaže. Nende meelest on maalingud säilinud hästi. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti maakirikule mõeldes kangastub enamasti silme ette pisut väsinud välimusega valgete seinte ja lagedega pühakoda, millele annab ainsa värvilise aktsendi tumedates toonides väsinud sisustus.

Teadmine meie varastest kirikumaalingutest piirdus 20. sajandi lõpuni põhiliselt mõne Saare- ja Läänemaa näitega, nagu Valjala, Kaarma, Muhu, Karja ja Ridala kirik.

21. sajandil on ajalooliste interjööride iseloomu püüdnud paremini mõista Eesti kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna õppejõud ja üliõpilased, kes viimase 16 aasta jooksul on teinud viimistlus­uuringuid 16 maakirikus. Uuringute eesmärk on leida maalinguid, kuid muuta ka vaadet kirikute ajaloole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles