President Kersti Kaljulaid: meil on vaja tarku otsuseid

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Aastapäeva puhul ootas president Kersti Kaljulaid (koos abikaasa Georgi-Rene Maksimovskiga) roosiaeda külalisi. Oma võib-olla viimases 20. augustil kõnes sõnas ta, et õpime uut maailma. Nii nagu õppisid 30 aastat tagasi uut maailma Eesti iseseisvuse taastajad ja kindlustajad. «See õppimine ei näe kuigi ilus välja. Nagu ei näinud igal ajahetkel ilus välja iseseisvuse taastamise protsess ja sellele järgnenud riigi ehitamine,» lisas ta.
«Kuidas õnnestuda? Ja kuidas mitte heituda sellest, et ei näe alati ilus välja?» küsis riigipea ja vastas: «See on võimalik vaid siis, kui seada kaugemaid eesmärke ja liikuda nende poole südametunnistusega kompromisse tegemata. Siis taandub paljugi igapäevast lihtsalt müraks ja selgineb see, mis on päriselt oluline. Tean – kõlab idealistlikult. Kuid ka need 30 viimast aastat näitavad, et tagantjärele, müra vaibudes seda kulgu hinnates enamasti nii ongi olnud.»
Aastapäeva puhul ootas president Kersti Kaljulaid (koos abikaasa Georgi-Rene Maksimovskiga) roosiaeda külalisi. Oma võib-olla viimases 20. augustil kõnes sõnas ta, et õpime uut maailma. Nii nagu õppisid 30 aastat tagasi uut maailma Eesti iseseisvuse taastajad ja kindlustajad. «See õppimine ei näe kuigi ilus välja. Nagu ei näinud igal ajahetkel ilus välja iseseisvuse taastamise protsess ja sellele järgnenud riigi ehitamine,» lisas ta. «Kuidas õnnestuda? Ja kuidas mitte heituda sellest, et ei näe alati ilus välja?» küsis riigipea ja vastas: «See on võimalik vaid siis, kui seada kaugemaid eesmärke ja liikuda nende poole südametunnistusega kompromisse tegemata. Siis taandub paljugi igapäevast lihtsalt müraks ja selgineb see, mis on päriselt oluline. Tean – kõlab idealistlikult. Kuid ka need 30 viimast aastat näitavad, et tagantjärele, müra vaibudes seda kulgu hinnates enamasti nii ongi olnud.» Foto: Raul Mee

President Kersti Kaljulaid ütles reedel iseseisvuse taastamise 30. aastapäeval peetud kõnes, et Eesti vajab tarku ja julgeid otsuseid, et iga inimene tunneks, et elab vabas ja hoolivas Eestis.

"Eestil on 30 aasta jooksul läinud hästi. See pole iseenesestmõistetav. See on poliitiliste otsuste tulemus. Eesti ei ole siia lihtsalt jõudnud, Eesti riik on juhitud siia, tänasesse päeva. Tänan kõiki eelkäijaid, kes on selle riigi siia juhtinud, te olete eeskuju. Nüüd peame me samamoodi tegema julgeid otsuseid, mitte raiskama aega eilsest kinni hoidmisele," ütles ta.

Presidendi sõnul on vaja Eestil tarku ja julgeid otsuseid, et ühegi Eestis kooli mineva lapse edasisi valikuid eluteel ei peaks enam piirama vähene eesti keele oskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles