Koroonatõendi väljastamine peab toimuma inimese silme all

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Ära usalda oma ID-kaarti ja PIN koode võõrastele.
Ära usalda oma ID-kaarti ja PIN koode võõrastele. Foto: Sander Ilvest

Andmekaitse inspektsioon soovitab korraldada koroonatõendi väljastamise ühiskasutatavatest arvutitest selliselt, et tõendit vajav inimene saab viibida toimingu juures ja veenduda, et abistav töötaja kasutab ID-kaarti ainult tõendi genereerimiseks ja välja trükkimiseks.

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Pille Lehis ütles, et koroonatõendite väljastamiseks portaalist digilugu.ee on inimestele tänuväärselt appi tulnud mitmed omavalitsused ja raamatukogud, võimaldades kasutada nende arvuteid. "Tihtilugu vajavad eakamad inimesed aga asutuse töötaja abi, kes aitab toimingu läbi viia või teeb selle inimese eest ise,“ märkis ta.

Andmekaitse inspektsioonini on jõudnud juhtumid, kus inimene annab oma ID-kaardi koos PIN1 koodiga asutuse töötajale, kes siis läheb teise ruumi, et tõend välja trükkida.

„Olukorda, kus inimese elektrooniline identiteet ehk ID-kaart koos PIN koodiga väljub inimese kontrolli alt, ei tohi lubada,“ rõhutas Lehis.

Andmekaitse inspektsioon soovitab koroonatõendi väljastamise korraldada selliselt, et inimene saab viibida toimingu juures ja veenduda, et abistav töötaja kasutab ID-kaarti ainult tõendi genereerimiseks ja välja trükkimiseks mitte inimeste muude terviseandmete vaatamiseks.

Samuti juhib andmekaitse inspektsioon inimeste tähelepanu sellele, et toimingu lõppedes ei piisa ainult ID-kaardi eemaldamisest arvutist, vaid kindlasti tuleb digiloost ka välja logida. Vastasel juhul on järgmisele arvuti kasutajale näha eelmise inimese digiloo ehk terviseandmete sisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles