Ekspertkomisjon soovitab alustada immuunpuudulikkusega inimeste vaktsiini lisadooside manustamist

Urmas Glase
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: PERDIANSYAH

Sotsiaalministeeriumi juures kogunenud riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon arutas COVID-19 vastase vaktsineerimisega seotud küsimusi, kus eksperdid soovitavad alustada teatud immuunpuudulikkuse seisunditega inimestele COVID-19 vaktsiini lisadooside võimaldamist ning jätkata ettevalmistustega ka tõhustusdooside manustamisega alustamiseks.

Ekspertkomisjon soovitab alustada COVID-19 vastase vaktsiini lisadooside manustamisega immuunpuudulikkusega inimestele esmase vaktsineerimiskuuri osana arsti otsusel. Nõrgenenud immuunsusega patsientide hulka on komisjoni soovitusel arvatud näiteks siirdatud luuüdi või organitega patsiendid, aktiivsel immuunsupresseerival ravil olevad kasvajatega patsiendid ning osa HIV-positiivseid inimesi.

Immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liikme, Ida-Tallinna Keskhaigla allergoloogia-immunoloogiakeskuse juhataja dr Krista Ressi sõnul on nõrgenenud immuunsusega inimestel kõrge risk COVID-19 haigusesse haigestuda ning ka haiguse pikemale ja raskemale kulule. „Samas ei pruugi nende vaktsineerimine COVID-19 vastase vaktsiiniga kõigil tagada sama head kaitset nagu terve immuunsusega inimestel, sest nende immuunsüsteemi õppevõime ja ka kaitsekehade teke võib olla häirunud,“ ütles dr Krista Ress. „Seetõttu tuleb iga patsiendi puhul eraldi hinnata tema haigusest või kasutatavatest ravimitest tulenevat riski ning otsustada kolmanda doosi vajadus.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles