Paide korterid on kolmandiku võrra kallimad kui inimesed on nõud neid ostma

Järva Teataja
Copy
Kure tn 9 korteri köök
Kure tn 9 korteri köök Foto: KV.EE

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks langes teist kuud järjest. Augustis kukkus indeks 3 % võrra ning jäi pidama hinnatasemel 1690 €/m², septembriks on oodata ka tehingute arvu langust.

Veel eelmise aasta detsembris oli korterite keskmist hinda seirav Pindi Indeks 1822 €/m² ja juulis korrigeeritud andmetel 1743 €/m². Kui juulis tehti indeksilinnades 1378 korteriomandi tehingut, siis augustis oli tehingute arv 1390. Võrdluseks – 2020. aasta juulis ehk peale suuremat „koroonaehmatust“ tehti indeksilinnades 1201 korteriomandi tehingut.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et mineviku andmeid on küll huvitav vaadata, kuid pigem teeb murelikuks jooksev info. „Pool kuud on läbi, kuid Maa-ameti andmebaasi on sisse kantud oluliselt vähem suuremate linnade korteritehinguid, kui tavapäraselt sel perioodil. Kevadine hinnaralli on läbi, pensionirahade pealevoolu keegi enam ei oota, ehitushindade kasv on peatumas. Hinnad on aga jätkuvalt kõrged ja tehingusse lähevad keskmisest jõukamad inimesed või need, kellel on pakiline vajadus – lihtne inimene, kes laenu abil oma perele suuremat elamispinda otsib, jääb suuremates linnades kõrgete hindade tõttu kukalt kratsima ja lükkab tehingu edasi või kolib linnast väljapoole,“ selgitas Sooman.

Võrreldes varasema hinnatipuga detsembris 2020 on indeks 7 protsenti madalam. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 171 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab üle 800 000 elaniku eluaset läbi 18 aastase ajaloo.

PAIDE KORTERITURG

Tehinguhind on muutunud võrreldes:

-kinnisvarabuumi aegse hinnatipuga (oktoober 2007): -12%

-põhjaga (november 2010): +478%

-eelmise kuuga (05.2021): -5%

-viimase aasta pakkumishinna ja tehinguhinna vahe: 31%

-kuu kalleim tehing oli: 57 000 eurot

-viimase aasta keskmise tehinguhinna muutus: +78

-eelmise kuu tehingute arv: 5

-selle kuu tehingute arv: 11

Allikas: Pindi Kinnisvara

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles