Täna toimub maal elamise päev

Järva Teataja
Copy
Väätsa veelauapargi eestvedaja Igor Roosmaa näitab poomi, millest veelaudur kätega kinni hoiab ja siis paisjärvel liuglemist naudib.
Väätsa veelauapargi eestvedaja Igor Roosmaa näitab poomi, millest veelaudur kätega kinni hoiab ja siis paisjärvel liuglemist naudib. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sel laupäeval, 25. septembril, saavad kõik huvilised kogeda tõelist maaelu võlu, kui oma uksed avavad 22 omavalitsust Eesti erinevates paikades Saaremaast Setomaani. Järvamaal saab seigelda Järva ja Türi valdades. 

Tänavu kolmandat aastat toimuv Maal elamise päev toob esile maapiirkondade reaalse elukeskkonna, tutvustades sealseid avalikke teenuseid, töökohti, ettevõtlusega tegelemise võimalusi ning kogukondlikku tegevust. Maal elamise päev on suunatud nii seal elavatele inimestele endile, kui ka huvilistele, kes plaanivad elukorralduse muutmist, sealhulgas otsivad võimalust kolida linnast maale.

Laupäeval näeb maavaldades, millised on kohalikud koolid, lasteaiad ja tervishoiuasutused. Oma tegevusi tutvustavad kohalikud ettevõtjad ja kogukondade eestvedajad. Päeva jooksul saab osaleda erinevates töötubades, peetakse kohalike toodete laatu ja valdade juhid tutvustavad piirkonnas saadaval olevaid elamispindu ning töökohtade loomise võimalusi. Iga omavalitsus on kokku pannud oma programmi, mis kajastub Maal elamise päeva kodulehel.

Huvilised saavad selle järgi ise omale huvipakkuva teekonna luua. Uudistajaid oodatakse ajavahemikul 11.00-16.00.

22. septembril Vändras toimunud Maal elamise päeva avaüritusel sõnas riigihalduse minister Jaak Aab, et Maal elamise päev on hea näide, kus kohaliku elu arendamise nimel tegutsevad ühiselt kohalikud kogukonnad, omavalitsused, riigipoolsed partnerid ja kohalikud ettevõtjad. Ta lisas, et ministeeriumite poolt vaadatuna on Maal elamise päev muutunud oluliseks traditsiooniks, mis peab kindlasti jätkuma ning selle tegelikke mõjusid saab näha ja hinnata pikemas vaates. Ministeeriumide ühiselt tellitud uuringu alusel on juba kasvanud rändevoog Harjumaalt väljapoole ning seda toetab omavalitsuste järjepidev töö inimestele oluliste teenuste arendamisel.

Maal elamise päeva ühe korraldaja Krista Pegolainen-Saare sõnul on seekordse sündmuse ettevalmistamise käigus ilmnenud kaks trendi. Inimesed otsivad maapiirkonda kinnistuid, mida tulevikus saaks muuta püsivaks elukohaks. Teisalt uuritakse kaugtöö tegemise võimalusi maal.

Maal elamise päeva korraldavad suuremad maaelu edendavad organisatsioonid koostöös ministeeriumidega.

SÜNDMUSED JÄRVAMAAL

Järva vald

Järva-Madise sügisturg

KL 11-15 Järva-Madisel sügisturg, uudistamiseks on avatud Järva-Madise Wallamaja

Meeleolukas kohvituba Imavere rahvamajas

Kl 10-12 Tee Imavere rahvamajas hommikune peatuspaik.

Avatud on meeleolukas kohvituba.

Siin saad tutvuda Imavere kandi igapäevelu iseärasuste ja võimalustega, nautida elavat muusikat ja kohalikke maitseid!

Põnevad tegevused Järva-Jaanis

Kl 11 muuseumitund, kl 12 bussituur, kl 13 kultuurimajas Järva-Jaani Dixie Band ja alustavate ringide tutvustus, kl 14 spordivõistlused JJ Arenal

Kinomuuseum peab sünnipäeva:

Kl 15 Tervitus koos lühifilmiprogrammiga, kl 17 Dokumentaalfilm „KINOMEES“ Portreefilm mehest, kes toimetabki kinomuuseumis, kl 18 India film „ KUI OLEKS..“ Pilet 5€

Seiklusmäng "Koerus on lubatud koerused"

Põnevust pakkuvad kontrollpunktid, virgastav orienteerumine Koeru alevikus, veidike hasarti - kolme- kuni viieliikmeliste võistkondadega.

Loomulikult ei puudu auhinnad osalejatele ja kosutav hernesupp!

Toredad kohtumised Peetris

Avatud Peetri multifunktsionaalne külakeskus, raamatukogus Peetri kokandusklubi kohvik, rahvamajas näitus "Kareda vald 30", huvilisel võimalus käia Järva-Peetri kiriku tornis

Türi vald

Traageldaja OÜ kodutekstiilide pood SIKSAK

OÜ Traageldaja esinduspood ootab külastajaid kell 12-16.

Kell 13 teeb ettevõtte rajaja ja omanik Heli Sillaots ekskursiooni õmbusettevõttes ning tutvustab Traageldaja ajalugu ning tänapäeva.

Tegemist on kohaliku ettevõttega, mis toodab kvaliteetseid kodutekstiili toodeid. Nende eripäraks on gobeläänkangast sisustustekstiilid.

Käru Põhikool

Käru Põhikool ootab huvilisi tutvuma oma vahva koolimaja ja võimalustega kell 12-15.

Ollepa küla käsitöötuba kl 10-18

Tule kaema, mida tehakse töötoas

• Kurjailma kass valmib villasest vildist

• Väike näitus valminud töödest

• Saab proovida kangakudumist

Eesti Ringhäälingumuuseum

Türi Muuseum ja Eesti Ringhäälingu muuseum ootavad külastajaid kell 10-17.

Käru kirik

160 aastane kaunilt renoveeritud Käru kirik ootab külalisi kell 11-14. Võimalus tutvuda kiriku ajaloo ja tänapäevaga ning nautida kiriku tornist avanevat vaadet alevikule.

Käru muuseum

Kell 11-16 on avatud Kärude ja vankrite muuseum, kus saab giidide abil vahva rännaku lapsevankrite ja kärude ajaloost. Lisaks eriajastuste mänguasju ja riideid. Saab end soovikoral ka kostümeerida ja teha vahvaid fotosid. 

Käru rahvamaja ja noortekeskus

Kunagisse Põhja kõrgepingevõrkude administratiivhoonesse rajatud mitmekülgne ja võimalustrohke Käru rahvamaja ja vahva katusekorrusel asuv noortetuba ootab huvilisi oma võimaluste ja pakutavaga tuvuma kell 12-15.

Türi kultuurikeskus

Sipi-sopiline ja rohkete võimalustega Türi kultuurikeskus ootab huvilisi pakutavate võimaluste ja teenustega tuvuma kell 10-15.

Ühtlasi saab küsida lisainfot valla kultuurielust erinevates rahva- ja külamajades.

Türi raamatukogu

Türi raamatukogu ootab külalisi kell 10-15. Kell 14 toimub uutes raamatukoguruumides juhendatud tuur, mille raames tutvustatakse raamatukogu ruume ning raamatukogus pakutavaid teenuseid ja võimalusi.

Türi vallamaja

Türi uue vallamaja uksed kunagises koolimajas on huvilistele ja külalistele lahti kell 11-14. Saab tutvuda ruumidega ning saada infot Türi vallas pakutavatest teenustest ja võimlustest.

Türi Spordihoone

Uue ja võimalusterohke Türi Spordihoonega ning seal pakutavate tegevuste ja treeningutega on huvilised oodatud tutvuma kell 9-16.

Väätsa Weikpark

Ehkki vesiste õuetegevuste aeg hakkab ümber saama on kell 12-15 võimalus minna tutvuma vastse Väätsa Weikpargiga ning seal pakutavate teenuste ja võimalustega. Siis on juba järgmisel hooajal pilt ees ja teada, kuhu minna kui päike taas kõrvetama kipub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles