Õigusemõistmise nädal keskendub tänavu laste ja võlgadega seotud vaidlustele

Järva Teataja
Copy
Foto: freepik.com

4.–10. oktoobrini toimub iga-aastane õigusemõistmise nädal, mille eesmärk on tutvustada avalikkusele kohtute tööd ja õigusemõistmist inimestele lähemale tuua.

Sel aastal on põhitähelepanu all laste ja peredega seotud vaidlused ning võlaprobleemid, mis puudutavad Eestis igal aastal kümneid tuhandeid inimesi.

Õigusemõistmise nädala raames on Eesti kohtutel plaanis mitmeid ettevõtmisi. Muu hulgas korraldatakse videokampaania, kus kohtunikud annavad nõu võlgade, abielu ja lastega seotud vaidluste lahendamiseks või ärahoidmiseks. Samuti esinevad kohtunikud ja advokaadid tavapärasest rohkem meedias, andes intervjuusid ja avaldades arvamuslugusid.

Koostöös Advokatuuriga toimuvad ka Tallinnas Sõpruse kinos ja Tartus Elektriteatris tasuta filmiõhtud. Näidatakse filme „Sõna sõna vastu“ ja „Süstlapargi laps“ ning pärast seansse on kavas vestlusringid, kus osalevad tuntud kohtunikud, advokaadid ja sotsiaalvaldkonna inimesed. Teiste seas juhivad vestlusringe riigikohtunik Paavo Randma, ringkonnakohtunik Heili Sepp ja vandeadvokaat Katrin Orav.

Kohtunikud ja kohtuametnikud käivad ka koolides õpilastele esinemas ning Harju maakohtu kohtunik Kai Härmand annab kolmapäeval, 6. oktoobril noortele videoloengu, mida huvilised saavad hiljem „Tagasi Kooli“ Youtube’i kanalil järelvaadata.

Peale selle kuulutab Riigikohus õigusemõistmise nädalal välja traditsioonilise kaasuskonkursi, kus põhikooli- ja gümnaasiumiõpilased saavad kätt proovida kolme elulise juhtumi lahendamisel. Varasematel aastatel on konkurss olnud väga populaarne ning lisaks kirjatöödele on laekunud ka loovtöid näiteks tantsulavastuse, arvutimängu, muinasjutu ja uudistesaate vormis. Tänavu juhib konkursi žüriid riigikohtunik Urmas Volens.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles