Oktoobris toimub Vikipeedias kunstikuu raames artiklivõistlus

Järva Teataja
Copy
Foto: Peeter Langovits

Oktoober on Vikipeedias kunstikuu. Vikipeedia kunstikuu on terve oktoobri vältav programm, mille sihiks on tõmmata tähelepanu kunstile ja Vikipeediale. 

Selle puhul korraldame kõikidele huvilistele eesti kunsti teemalise artiklivõistluse ning parimatele on ka rahalised preemiad 500€ väärtuses. Võistlust viivad läbi Tartu Kunstimaja, Tartu Kunstimuuseum ja Wikimedia Eesti.

Artiklivõistlusele on eriti oodatud noorema põlvkonna eesti kunstnike ja kaasaegse eesti kunsti teemalised artiklid. Parimate osalejate nimed ja nende tööd lähevad ka avalikult välja kuulutamisele. Artikli pikkuseks ootame max 7500 tähemärki.

“Vikipeedia eesmärk on muuta vabalt kättesaadavaks kõik olulised teadmised,” sõnas Wikimedia Eesti projektijuht Kerdo Kristjan Tamm. Ta jätkab: “Kunst on väga oluline osa kogu kultuurist ning väärib ulatuslikku kajastamist. Lisaks võimalusele tarbida, tahame pakkuda sedapuhku inimestele ka võimalust luua - saada osa osaluskultuurist.” Kunstikuu raames toimub lisaks artiklivõistlusele mitmeid erinevaid ettevõtmisi. Näiteks võib tutvuda virtuaalnäitustega ja kuulata veebiloenguid. Tegeleme aktiivselt sellega, et tuua Vikipeediasse veel rohkem kunstialast sisu.

Kunstikuu raames saab lisaks artiklite kirjutamisele täiendada ka üht kiiremini kasvavat eestikeelset projekti “Vikitsitaadid”. Kui tead häid tsitaate kunstnikelt või kunsti kohta, siis jaga neid ka teistega ning aita täiendada digitaalset tsitaadivaramut. Vikitsitaatide lehekülg on aktiivne kunstiloomingu propageerimisel, näiteks maalireprod on esmane valik paljude tsitaadilehekülgede illustreerimisel. Nii pakuvad Vikitsitaadid head võimalust avastada ühtaegu huvitavaid mõtteid ja kvaliteetset kunstiloomingut. Tsitaadivaramusse panustamine on üks lihtsamaid viise vikiprojektide arengule kaasa aidata. Seda saab teha lugemise, raadio kuulamise, filmivaatamise jm kõrvalt, kui on soov huvitavat mõtet, väljendust või teksti kohta teistegagi jagada. Tsitaatide puhul väärtustame sarnaselt artiklitele korrektset viitamist.

Tutvuda saab ka erinevate virtuaalnäitustega, kunstikuu tarbeks on näiteks kokku pandud uuema kunsti näitus, mis tutvustab Eesti 21. sajandi kunstiloomingut, mis on leidnud vabade litsentside all tee vikiprojektidesse.

Loe lähemalt Vikipeedia kunstikuu artiklivõistluse kohta siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles