Ale talu pere: ei kujuta ette, et peaks kaheksast viieni mõne lolli ülemuse juures töötama

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Ale talus igapäevakasutuses olev tehnika on igati moodne. Ent ka traktor T-74 – millega Koidu isa töötas kolhoosi ajal ja mille kabiinis on Koit sõna otseses mõttes üles kasvanud –, on siiani töökorras. Nüüd täidab traktor museaali ülesannet.
Ale talus igapäevakasutuses olev tehnika on igati moodne. Ent ka traktor T-74 – millega Koidu isa töötas kolhoosi ajal ja mille kabiinis on Koit sõna otseses mõttes üles kasvanud –, on siiani töökorras. Nüüd täidab traktor museaali ülesannet. Foto: Dmitri Kotjuh

«Mida teil seal talus ometigi nii palju teha on?» uuris keegi kord Ale talu perenaise Hille käest. Küsijale jäi arusaamatuks, et kui vili on maha külvatud, siis mismoodi talupidajatel seda vaba aega nii napilt käes on, sügis ja saagikoristuse aeg on ometi ju veel mägede taga.

Taluperemees Koit ja kaasa Hille muigavad mõlemad sellise jutu peale. Kui sul on talu ja selle juurde kuulub 200 hektarit maad, mille harimine ongi üksnes nende kahe teha, pole aega niisama lulli lüüa – ega vili ennast ise külva või lõika.

Türi vallas Mäekülas asuva Ale talu nimi seostub tõenäoliselt veel praegugi paljudele kartulikasvatusega, kuigi kartulit ei kasvatata seal juba tosin aastat. Nüüd on põllud hoopis tali- ja suvivilja ning liblikõieliste põllukultuuride all. Koit Teder ütleb talu algusaastatele tagasi vaadates, et tõepoolest sai talu just suuresti kartulikasvatusega omal ajal järje peale ja tuntuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles