Ettevõtlusnädalal käis inspiratsiooni ja teadmisi ammutamas tuhandeid huvilisi

Järva Teataja
Copy
Möödunud aastal oli Järvamaa ettevõtlusauhindade gala Säreveres Järvamaa kutsehariduskeskuse peahoones. Tänavu tunnustatakse tublimaid Järva vallas Ervital.
Möödunud aastal oli Järvamaa ettevõtlusauhindade gala Säreveres Järvamaa kutsehariduskeskuse peahoones. Tänavu tunnustatakse tublimaid Järva vallas Ervital. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tänavune Ettevõtlusnädal pakkus julgust, inspiratsiooni ja uusi teadmisi pea 10 000 inimesele. Nädala raames toimus ligi 200 üritust. Osalejatele jagasid innustust ja valdkondlikku tarkust enam kui 500 esinejat. Traditsiooniline üle-eestiline Ettevõtlusnädal „Kohane ja võida!“ toimus sel aastal 4.-10. oktoobrini.

Veebipõhised sündmused on muutunud normiks

Ettevõtlusnädala raames toimus pea 200 temaatilist üritust. Kõikides Eesti maakondades viidi läbi ettevõtlusega alustama julgustavaid veebiseminare, konverentse, töötubasid ning muudes formaatides üritusi. Suurem osa neist oli osalejatele tasuta.

Sarnaselt eelmisele aastale oli ka sel korral võimalik paljudest Ettevõtlusnädala üritustest osa võtta veebi vahendusel. Nädala raames toimunud pea 200 üritusest oli ligikaudu veerandil võimalik osaleda ka veebis. Sündmuste planeerimisel lähtuti igas maakonnas kohapealsetest oludest ja Terviseameti soovitustest.

„Veebipõhised sündmused on tänu koroonakriisist saadud kogemusele muutunud tänaseks päevaks juba normiks. Inimestel on tekkinud ootus, et koolitustel ja seminaridel saab osaleda ka veebi vahendusel. Kuna asukoht ei ole veebipõhiste ürituste puhul oluline, oli Ettevõtlusnädal inimestele lähemal ja kättesaadav palju suuremale hulgale Eesti inimestest. Osaleda sai väga mugavalt üritustel üle kogu Eesti ja isegi piiri tagant,“ kommenteeris Maakondlike Arenduskeskuste võrgustiku juhatuse liige Andres Huul. „Tagasiside oli väga positiivne – mitte keegi ei pidanud Ettevõtlusnädalast eemale jääma!“

Ettevõtlusnädala oluliseks osaks on aga ka kontaktvõrgustiku laiendamine ja partnerite leidmine. Ettevõtlusnädala sündmustele tulevad kokku sarnaste huvide ja ambitsioonidega inimesed, kelle jaoks on oluline enda ettevõtlikkuse arendamine. Seetõttu ootavad inimesed siiski ka kokkusaamist ja arutelusid ning kohtumisi kohapeal.

Kohanemine muutuva maailmaga - rohepööre ja digipööre

„Ettevõtlusnädala üks fookusi oli kohanemine pidevalt muutuva maailmaga, sest just see on edu võti, mis meil aitab seljatada kriisid ja väljuda nendest võitjatena,“ rääkis Huul. „Nädala jooksul tutvustasime erinevate sündmuste raames neid edutegureid, mis on olulised nii iga ettevõtja kui ka vabaühenduse jaoks täna ja homme, et uute olude ja muutunud majanduskeskkonnaga kohaneda,“ lisas Huul.

Terve nädala vältel toimusid üritused, mis aitasid lahti mõtestada muutuvat majanduskeskkonda ja sellest tulenevaid väljakutseid ettevõtjatele. Lisaks koroonakriisi tõttu tekkinud muutustele seisavad paljud ettevõtjad silmitsi väljakutsetega, mis tulenevad digitaliseerimise, automatiseerimise ning rohepöörde juurutamisest. Ettevõtlusnädal jagas mitmetel üritustel mõtteid ja teadmisi, kuidas tekkinud raskustest ettevõtliku mõtteviisi abil üle saada ja kohaneda muutunud oludega ettevõtlusmaastikul.

Neile teemadele keskendus ka Ettevõtlusnädala avasündmus, kus sai terve päeva jooksul täiesti tasuta kuulata Eesti arvamusliidrite nippe ja nõuandeid. Avasündmusel osales üle 700 huvilise. Avapäeva arutelude keskmes olid märksõnad “rohepööre”, “digipööre” ja “automatiseerimine”.

Ettevõtluse tulevikutrendide lahtimõtestamisele keskendus dialoog ettevõtlus- ja infotehnoloogia minister Andres Suttiga. Oma teadmisi jagasid ettevõtjad Mart Maasik ja Kaimar Karu, turundusguru Timo Porval, koolitaja ja ettevõtluskonsultant Priit Kuuskme, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk ning äridisainer Jana Kukk. Avasündmus toimus veebi vahendusel ja seda sai jälgida endale sobival ajal ja kohas. Päeva vedas veerandsaja-aastase kogemusega mitmekülgne ettevõtja Kuldar Leis.

Sel aastal oli varasemast suurem hulk üritusi suunatud vabakonnale. Muutustega kohanemine on oluline kõigile, ka vabaühendustel tuleb õppida praeguses keerulises olukorras paindlikke lahendusi leidma. Seetõttu toimus Ettevõtlusnädala raames varasemast rohkem vabaühendustele pühendatud üritusi.

Konsultatsiooni kolmapäev: Ettevõtlusnädalal sai tasuta nõu küsida

Sel aastal korraldas Maakondlike Arenduskeskuste võrgustik Ettevõtlusnädalal esmakordselt Konsultatsiooni Kolmapäeva. Kõigil huvilistel üle Eesti oli sel päeval võimalus osaleda tasuta kiirnõustamisel ja küsida võrgustiku ettevõtluskonsultantidelt head nõu.

„Kiirnõustamisel osalesid nii kogenud ettevõtjad kui ka kõik need, kes alles mõlgutavad mõtteid oma äriga alustamisest. Peamiselt tunti huvi ettevõtlusega alustamise teemade vastu, aga oli ka spetsiifilisemaid küsimusi toodete turustamise ja erinevate sertifikaatide ning nõuete kohta,“ selgitas Huul.

Ettevõtluskonsultandid töötavad igas maakonnas ja pakuvad tasuta nõustamisteenust aastaringselt. Tavapäraselt tuleb aga konsultatsiooni aeg, küsimuste teemad ja eesmärk eelnevalt konsultandiga kokku leppida. Konsultatsiooni Kolmapäeval sai oma küsimustele vastused kiirnõustamise käigus telefoni teel ilma igasuguse eelneva broneeringuta.

„Kõige sagedamini tullakse meie juurde siis, kui on tekkinud soov ettevõtlusega alustada, aga varasema kogemuse puudumise tõttu ei osata kuskilt peale hakata. Räägime sel juhul läbi, millele alustaval ettevõtjal kindlasti mõelda tuleb ja kuidas esimeste sammude tegemiseks vajalikud ressursid leida,“ räägib Huul.

Maakondlike Arenduskeskuste võrgustik on suurim üle-eestiline nõustamisvõrgustik. Maakondlikes keskustes töötab 47 ettevõtluskonsultanti, kes on igas küsimuses abiks alates äriidee väljatöötamisest kuni ekspordiga alustamiseni. Möödunud aastal viisid

ettevõtluskonsultandid läbi 7800 nõustamist ettevõtluse valdkonnas ning 1800 nõustamist vabaühenduste teemal.

„Anname sageli nõu, kuidas leida kliente, laiendada toimivat ettevõtet või kuidas laieneda uutele turgudele. Samuti aitame teha ettevalmistusi välisturule sisenemiseks. Peamiste nõustamisteemade seas on kindlasti ka äriplaani koostamine ja finantsprognooside tegemine – vajalik oskus nii alustajale kui ka juba kogenumale ettevõtjale,“ lisab Huul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles