Riigi toel on nelja aasta jooksul saanud energiatõhusaks 38 lasteaeda

Järva Teataja
Copy
Lapsed ja lasteaed.
Lapsed ja lasteaed. Foto: Marko Saarm

Rahandusministeerium ja Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) on alates 2017. aastast toetanud 11 miljoni euroga 38 munitsipaallasteaia rekonstrueerimist ja tänaseks on need kõik valmis saanud. Toetus oli mõeldud kohalikele omavalitsustele, et parandada lasteaedade energiatõhusust, ergutada taastuvenergia kasutamist ning vähendada hoonete ülalpidamiskulusid.

„Kliimaeesmärkide täitmisel on tähtis, et meie avalikud ruumid oleksid energiatõhusad,“ märkis riigihalduse minister Jaak Aab. „Tänapäevaste võimaluste juures on elementaarne, et omavalitsustel on võimalik luua oma lasteaedadesse kvaliteetne keskkond. On oluline, et lapsed ja töötajad saavad igapäevaselt viibida soojades ja hästi ventileeritud ruumides,“ lisas minister.

„Neli aastat tagasi tuli riik omavalitsustele appi toetades lasteaedade terviklikku rekonstrueerimist. Tänu tehtud töödele saavutasid lasteaiad olulise energiakokkuhoiu ning ühtlasi astusid jõudsa sammu kaasaegsema elukeskkonna poole,“ sõnas KIKi toetuste ja teenuste osakonnajuht Antti Tooming. „Lasteaedade renoveerimine tõstab kindlasti ka kohalike elanike rahulolu elukeskkonnaga ning soodustab noorte inimeste paiksust. KIKi vaatest on oluline, et oleme ühe toetusmeetme taas ellu viinud ja elukeskkonna parandamisse panustanud,“ lisas ta.

KIKi projektikoordinaatori Ööle Jansoni sõnul on lasteaia hoonetele kehtivad energiatõhususe ja sisekliima nõuded hooneliikide hulgas ühed karmimad. „Seetõttu on eriti hea meel, et tänu toetusele saavutasid lasteaiad C-klassi energiamärgise, mõned isegi B-klassi,“ tõi Janson välja.

Anija Vallavalitsuse ehitus- ja hankespetsialisti Viljo Leisi sõnul muutus tänu renoveerimistöödele 1966. aastal ehitatud F energiaklassi hoone tervisliku sisekliimaga kaasaegseks lasteaiaks. Tööde käigus asendati kõik tehnosüsteemid, paigaldati soojustagastusega ventilatsioonisüsteem ja rühmaruumidesse suvise palavuse leevendamiseks jahutus, soojustati fassaad ja viimistleti kõik siseruumid.

Anija Valla Lasteaiad direktor Eda-Mai Tammiste sõnul oli Mõmmila maja 50 aastat seisnud üsna ühetaolisena. „Majas oli kõik amortiseerunud (veetorustik, kanalisatsioon, elektrisüsteemid jne). Need said kõik vahetatud ning maja on nüüd ilusam, valgem, rõõmsam ja soojem. Värskem ilme on nii seest kui väljast. Maja katusel on päikesepaneelid, mis annavad lasteaiale sooja vett suveperioodil, kui katlamaja ei tööta. Majal on uued aknad ja uksed ning üleüldiselt on meil nüüd ilus ja lapsesõbralik maja. Oleme selle üle väga rõõmsad,“ rõõmustas Tammiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles