Uuring: Eesti noored on kõige tublimad säästjad, kogutakse oma kodu ostuks

Järva Teataja
Copy
Kui riigikogu valitsuse algatatud eelnõu vastu võtab, saab tulevikus teise pensionisambasse panustada rohkem raha.
Kui riigikogu valitsuse algatatud eelnõu vastu võtab, saab tulevikus teise pensionisambasse panustada rohkem raha. Foto: Arvo Meeks

Eesti noored on kõige tublimad säästjad, millega oleme Balti võrdluses esikohal, selgub SEB korraldatud uuringust. Raha kogumine oma kodu ostuks on selge eelistus kõigis kolmes Balti riigis.

Uuringu kohaselt planeerib oma igakuiseid kulutusi 86% Eesti noortest ja neist 38% säästab iga kuu üle 100 euro, viiendik noori 51-100 eurot, 16% noori 21-50 eurot ja 9% vastanutest paneb iga kuu säästudena tallele kuni 20 eurot. Seevastu tervelt 16% Eesti noortest ütlesid, et nad ei pane üldse raha kõrvale.

Võrdluseks – Lätis ei pane kolmandik noori mitte midagi kõrvale ja vaid 16% noortest suudab igakuisest sissetulekust säästa rohkem kui 100 eurot. Leedus paneb aga kolmandik noori iga kuu enam kui 100 eurot kõrvale ning mittesäästjaid on 18%.

„Kui kriisiperioodil suurenesid eestimaalaste säästud märgatavalt, siis see trend on olulisel kohal ka noorte seas. Lisaks suuremate summadega pangakontole kogumisele, kasutatakse selles vanuses säästmiseks aktiivselt ka automaatseid lahendusi. Näiteks on ligikaudu 40% noortest sidunud oma pangakaardi digikassaga, mis ümardab iga kontolt maha arvestatud kaardimakse summa järgmise täiseuroni ning kannab erisuse sentides kogumishoiusele,“ kommenteeris SEB eraklientide segmendi müügijuht Evelin Koplimäe.

Enamik Eesti noori (60%) kogub raha päris oma kodu ostuks, järgmistel kohtadel säästueesmärkidena on reisimine (42%), auto ost (29%), tuleviku pension ja õppimine (mõlemad 17%) ning uue arvuti või telefoni ost (12%). 13% noori paneb raha kõrvale selleks, et tulevikus luua oma ettevõte.

„Rõõmustav on näha, et noored koguvad valdavalt konkreetse eesmärgiga ja populaarseim põhjus on ootuspäraselt oma kodu ost ehk soovitakse enda või oma pere elukvaliteeti parandada,“ täiendas Koplimäe.

Sama trendi näeb ka Läti noorte säästmisharjumustes. Kõige enam (38%) kogutakse kodulaenu sissemakseks, reisimiseks (35%), auto ostuks (30%) ja treeningute rahastamiseks (21%). Ka Leedu noored säästavad kõige sagedamini eesmärgiga panna raha kõrvale kodu ostmiseks (55%), millele järgnevad auto ost (40%) ja reisimine (34%).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles