Viis ministeeriumi hakkavad piloteerima poliitika kujundamist

Järva Teataja
Copy
Seekordsetes soovitustes on ka soolise võrdõiguslikkuse aspekt sees.
Seekordsetes soovitustes on ka soolise võrdõiguslikkuse aspekt sees. Foto: Liis Treimann

​Valitsus toetas neljapäeval sotsiaalministeeriumi ettepanekut piloteerida viie ministeeriumi poliitika kujundamises süstemaatiliselt ja eesmärgistatult soolise võrdõiguslikkuse ja võrdsete võimaluste, sealhulgas ligipääsetavuse edendamist.

Pilootprojekti tulemuste pinnalt töötatakse välja ja esitatakse valitsusele korraldusmudel, et edaspidi nende valdkondadega senisest paremini arvestada.

Pilootprojektis osalevad lisaks sotsiaalministeeriumile haridus- ja teadusministeerium, kultuuriministeerium, rahandusministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning riigikantselei. Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdsete võimaluste edendamine on ühelt poolt riigi kohustus, teisalt vajalik ühiskonna arengu jaoks.

Soolise võrdõiguslikkuse seadus kohustab kõiki ministeeriume süstemaatiliselt ja eesmärgistatult edendama soolist võrdõiguslikkust. Lisaks peavad ministeeriumid vastavalt võrdse kohtlemise seadusele tagama oma valitsemisala piires inimeste kaitse diskrimineerimise eest, järgima võrdse kohtlemise põhimõtet ning tegema koostööd võrdse kohtlemise põhimõtte edendamisel.

„Uuringud kinnitavad, et sooline võrdõiguslikkus suurendab tööhõivet, tootlikkust ja seeläbi ka SKT kasvu. Lisaks on tõendatud, et võrdsus aitab lahendada ka rahvastiku vananemisega seotud probleeme. Võrdsete võimaluste edendamine on kasumlik ka organisatsioonidele. Nii on näiteks etniliselt mitmekesisema juhtkonnaga ettevõtted 36%-lise tõenäolisusega keskmisest suurema kasumiga,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. „Ebavõrdsuse püsimine pole kellelegi kasulik ja läheb lõppkokkuvõttes meile kõigile palju maksma. Oluline on toetada erinevate inimeste eneseteostusvõimalusi ja nende soove vastavalt oma võimalustele ühiskonna toimimisse panustada.“

Soolise võrdõiguslikkuse suurenemine ELis aitaks luua 2050. aastaks kuni 10,5 miljonit lisatöökohta, millest on kasu nii meestele kui ka naistele. Ligikaudu 70% neist töökohtadest täidaksid naised ning naiste ja meeste tööhõive määrad võrdsustuksid pikas perspektiivis.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul täidetakse seadustest tulenevaid kohustusi ministeeriumides praegu siiski veel ebaühtlaselt. Seda ühest küljest madala teadlikkuse ja oskuste tõttu, teisest küljest seetõttu, et puudub toetav süsteem. Kitsaskohtade lahendamiseks otsustaski valitsus piloteerida süstemaatiliselt ja eesmärgistatult soolise võrdõiguslikkuse ja võrdsete võimaluste, sealhulgas ligipääsetavuse edendamist viie ministeeriumi ja riigikantselei koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles