Tee-ehitusest tingitud arheoloogilised kaevamised jõuavad lõpule

Urmas Glase
Copy
Arheoloog Gurly Vedru selgitusel ootas Paides Pikal tänaval arheolooge ees palju varem ehitatud torustikke ja kultuurikihti tuli nähtavale nende süvendite servades.
Arheoloog Gurly Vedru selgitusel ootas Paides Pikal tänaval arheolooge ees palju varem ehitatud torustikke ja kultuurikihti tuli nähtavale nende süvendite servades. Foto: Dmitri Kotjuh

Arheoloogide selgitusel on kaevamised Paide ehitusalustel tänavatel lõpusirgel ning jäänud on läbi uurida viimased paar meetrit Pärnu ja Suur-Aia tänava nurgal, kust tuli välja eestiaegset munakivisillutist ja paeplaate.

Pikal tänaval on kaevamised lõppenud, kuid vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehitusel tuleb üksikuid lõike kaevata veel Parkali, Vahe ja Põik tänavas.

Arheoloog Ants Kraut on seda meelt, et ilmselt enam üllatusi ei tule. «Kui üldistavalt rääkida, siis kaevamiste suurim väärtus on vallikraavi tuvastamine ning Vainu ja Suur-Aia tänava nurgalt nähtavale tulnud hoone vundament,» selgitas ta. «Üle on vaadatud ka omaaegne Vainu tänava joon, mis erinevalt praegusest tänavast oli kohakuti Põllu põiktänava otsaga. Tänavad ja hoonestust oli kujutatud Rootsi-aegsetel plaanidel ja veendusime nende olemasolus. Kalle Lange tegi ära suure töö.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles