Kanarbikud ilutsevad nüüd tänavatel

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Kanarbikud jagavad kaste stepirohuga.
Kanarbikud jagavad kaste stepirohuga. Foto: Anne Põder

Sel nädalal istutas Paide linna aednik Hedi Jürgen linnas olevatesse lillekastidesse ja keskväljakule ligemale 500 kanarbikku. 

Jürgen märkis, et nii hiline kolmanda katte istutus paneb vägisi mõtisklema, kas seda üldse ongi vajagi, sest suvelilled kestavad tänapäeval nii kaua. "Neid pole mõtet ju välja vahetada enne kui on ära õitsenud," sõnas ta.

Tavapäraselt peaks Jürgeni hinnangul kanarbikke istutama septembri keskel või teises pooles, kuid nüüd on juba oktoobri keskpaik käes. Ega kanarbikele tee see midagi, kuid lihtsalt aega esimese lume tulekuni võib nappida.

Lillakast kanarbike ja stepirohuga Pärnu tänava ääres.
Lillakast kanarbike ja stepirohuga Pärnu tänava ääres. Foto: Anne Põder

Jürgen loodab siiski, et valged ja roosad kanarbikud saavad kastides ilutseda enne lume tulekut veel pikalt. "Ja ega see lumi neile ka midagi tee. Kanarbikud kestavad ületalve. Sõltuvalt ilmadest võivad küll veidi pruunikaks tõmmata, kuid üldiselt on need ilmastikule vastupidavad ilutaimed," sõnas ta.

Kastides jagavad kanarbikud ruumi stepirohuga. "Ka kõrrelised jäävad talveks kastidessse ja kestavad ehk selliselt mitu aastat. Kõik sõltub, milliseks talv kujuneb," märkis ta.

Keskväljakule istutas Jürgen lisaks kanarbikele ka padipõõsa taimi, mis jäävad samuti sinna ületalve.

Jürgeni hinnangul on tänavune sügis olnud imeliselt ilus ja soe ning lasknud taimedel pikalt õilmitseda. "Roosidki õitsevad veel. Aga eks varsti tuleb need siiski puhkama saata, et järgmisel aastal oleks jõudu jälle kasvada," lasusus ta.

Paide sügisene lilleilu.
Paide sügisene lilleilu. Foto: Anne Põder
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles