Väikesed kodu-uurijad huvituvad esivanemate keha ja vaimu hoidmisest

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Ajalooline pilt, kus Järvamaa neiud Vissuvere kandis oma keha ja vaimu eest hoolt kannavad.
Ajalooline pilt, kus Järvamaa neiud Vissuvere kandis oma keha ja vaimu eest hoolt kannavad. Foto: Erakogu

12. korda toimuv väikeste kodu-uurijate võistlus kutsub uurimistöid koostama. Sedapuhku ootab uurimist teema, kuidas meie esiemad- ja isad hoidsid oma keha ja vaimu virgena. 

Väikeste kodu-uurijate võistluse üks eestvedajaid Tiina Kivimäe andis teada, et Eesti lugemisühing ja sihtasutus Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseum kutsuvad uurimistöid koostama kõiki 3. - 6. klasside õpilasi. 2021/2022. õppeaastal on üleriigilise väikeste kodu-uurijate uurimistööde võistluse teema „Terves kehas terve vaim".

Kivimäe ütles, et juba Vana-Rooma luuletaja Juvenalis kirjutas umbes 2000 aastat tagasi: „Lootkem, et terves kehas on ka terve vaim.“ See mõttetera on kaasajal küll pisut muutununa üldtuntud.

"Pereliikmete või sugulaste kohta käivad uurimused võiksid olla koostatud vaimu ja/või keha hoidmise ja arendamise teemadel. Kirjutada võiks näiteks vahvast vana-vanaisast, kes nooruspõlves ühtegi motokrossi võistlust vahele ei jätnud. Või krapsakast vanatädist, kes tegeles Idla võimlemisega. Või targast vanaisast, kelle teadusuurimusi tänastele üliõpilastele innustuseks lugeda antakse. Või loovast vanaemast, kes iga päev mõne luulerea kirja paneb. Või oma perest, kes võimalikult palju toidukraami ise kasvatab. Äkki keegi suguvõsas mõistab isegi taimede või loitsuga ravida," mõtestas Kivimäe teemat veidi lahti.

Noorte kodu-uurijate uurimistöid ootab Tiina Kivimäe aadressil Soo 18-22, Paide 72714, Järvamaa. Võistlustööle palub ta lisada juhendaja telefoninumbri ja meiliaadressi. Käsitsi kirjutatud individuaalsete või kollektiivsete uurimuste saatmise tähtaeg on 14. märts 2022. Kodu-uurimistöö koostamise juhendi leiavad huvilised Eesti lugemisühingu kodulehelt.

Küsimustega võib julgesti pöörduda aadressil tiinakivimae@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles