Tormise ööpäeva jooksul vajati päästjaid appi 350 korral

Järva Teataja
Copy
Valgemetsas bussipeatuse kõrval murdis torm hõbekuuse ning sulges mõneks ajaks liikluse.
Valgemetsas bussipeatuse kõrval murdis torm hõbekuuse ning sulges mõneks ajaks liikluse. Foto: Priit Ansip

Eile õhtul alanud sügistorm on toonud päästjatele ööpäeva jooksul 350 väljakutset, neist 269 juhul likvideeriti tormi põhjustatud tagajärgi.

„Enim on selle sügise esimene suurem torm puudutanud Eesti rannikualasid, kuid iiliti räsis tuul ka mandrit. Viimase 24 tunni jooksul käisid päästjad 269 korral kõrvaldamas tormi tekitatud tagajärgi, enamasti on tegemist olnud teedele või elektriliinidele langenud puudega,“ rääkis Päästeameti vastutav korrapidaja Indrek Ints.

Lääne regioonis reageeriti tormiga seotud väljakutsetele 148 Korral. Enamasti oli tegemist teedele ja tänavatele ning elektriliinidele kukkunud puude eemaldamisega. Olgugi, et puud olid teedel ning elekter katkenud, ei katkenud omavalitsuste elutähtsad teenused, nagu vesi, kanalisatsioon ja küte. Päästjad sõitsid Pärnumaal välja 42 korral. Kutsed olid seotud puudega, mis takistasid teedel liiklemist. Pärnus rebis tuul lahti ka Eliisabeti kiriku tornis olnud plekitüki, mis tuules laperdas. Kuna aga tuul oli väga tugev, siis redelautoga üles ronimine oli liiga riskantne ka päästjate jaoks, seetõttu jäi plekitükk sealt öösel alla toomata. Saaremaal sõitsid päästjad välja 40 korral. Kutsed olid enamasti seotud teedele kukkunud puudega, kuid Mullutu külas kukkus puu pargitud sõidukile ning Sundimetsa külas murdusid elektripost ja puu elektriliinidele ja ohtu sattusid läheduses olnud hobused ja lambad. Inimesed hoidsid loomad liinidest eemal niikaua, kuni saabusid elektrikud. Järvamaal reageerisid päästjad 17 ohu likvideerimisele, Raplamaal 20 väljakutsele, Läänemaal 14 väljakutsele ning Hiiumaal sõitsid päästjad välja ühel korral.

Hommikuse seisuga on Elelektrilevi andmetel elektrita ligi 19 000 tarbijat. Rikete kõrvaldamisega tegeletakse, kuid see võtab aega.

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt püsib tugev tuul ka täna, kuid pärastlõunal hakkab tuul saartelt alates järk-järgult nõrgenema. Kuna päeval püsib tuul veel tugev, soovitab Päästeamet võimalusel püsida kodus. Neil, kel on siiski tarvis liigelda, tasub arvestada, et muutlike olude tõttu võib sihtpunkti jõudmine võtta tavapärasest rohkem aega.

Elektrikatkestustest saab anda teada rakenduses MARU või telefoninumbril 1343. Raskemate ja otsest ohtu põhjustavate purustuste kohta saab teavitada Häirekeskust telefonil 112.

Tormi ajal

  • Püsi võimalusel siseruumides.

  • Väldi autosõitu. Kui sõit on siiski vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puude või muude võimalike takistustega.

  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 või anna rikkest teada rakenduses MARU aadressil maru.elektrilevi.ee.

  • Inimvigastuste ja eluohtlike olukordade puhul teavita Häirekeskust telefonil 112.

  • Võimalusel väldi kütmist. Korsten võib tugeva tuule tõttu suitsu tuppa ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles