Uued volikogud ei saa veel tegutsema hakata

Järva Teataja
Copy
Saarde uus volikogu võib esimest korda kokku tulla nädala pärast.
Saarde uus volikogu võib esimest korda kokku tulla nädala pärast. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

17. oktoobril 2021 toimunud volikogu valimised hakkavad juba meelest minema, kuid uued valitud volikogud ei ole seni saanud tegutsema hakata. 

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse kohaselt teeb linna ja valla valimiskomisjon kindlaks valimistulemused ning kui valimistulemuste ja -toimingute kohta ei ole kaebusi, registreerib valimiskomisjon uue volikogu liikmed ja asendusliikmed. Volikogu liikmete registreerimise otsus tuleb avalikustada, avalikustamisele järgnevast päevast loetakse valimistulemused väljakuulutatuks ning eelmise volikogu volitused lõpevad ja uue volikogu liikme volitused algavad.

Kui valimistulemuste ja -toimingute peale esitatakse Vabariigi Valimiskomisjonile kaebus, tuleb ära oodata kaebuse lõplik otsus. Kui kaebaja ei ole Vabariigi Valitsuse otsusega rahul, on tal õigus otsus edasi kaevata Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumile ning kohaliku omavalitsuse valimiskomisjon ei saa volikogu liikmeid registreerida enne, kui Riigikohus on oma otsuse teinud.

Selle aasta kohaliku omavalitsuse volikogude valimise järgselt on esitatud Riigikohtule kolm kaebust, millest kolme kohta on Riigikohus 2. novembri hommiku seisuga teinud ka otsused. Valimisteenistus edastas aga ka teate, et hommikul edastati Riigikohtule veel üks kaebus ning võimalus on veel ühe kaebuse esitamiseks. Seetõttu ei saa ükski linna või valla valimiskomisjon jätkuvalt volikogu liikmeid registreerida ning seetõttu ka uued volikogud tegutsema hakata. Valimiskaebuse rahuldamiseks on Riigikohtul aega kaebuse esitamisest 7 tööpäeva, vajadusel on õigus seda aega ka pikendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles