Muuseumis võib peatselt lüpsta saada

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Piimandusmuuseumi pedagoog Tiina Auling näitab lüpsipingil ette, kuidas see töö käib.
Piimandusmuuseumi pedagoog Tiina Auling näitab lüpsipingil ette, kuidas see töö käib. Foto: Dmitri Kotjuh

Väljendil «sai lüpsta» on teatavasti halb maik juures. See tähendab, et keegi on petta saanud. Aga lüpsmine ja piimandusmuuseum passivad kokku enam kui küll ja kui selles majas lüpsmisest räägitakse, siis ikka eesmärgipäraselt. Nüüd on muuseumis ka kaks omalaadset lüpsipinki, mille abil on võimalik kogeda, et lüpsmine polegi nii lihtne töö.

Paar nädalat tagasi sai Imaveres asuv Eesti piimandusmuuseum kaks näitlikku õppevahendit. Veidi ülemõõdulist lüpsipinki meenutavad mustavalgekirju lehma värvi võõbatud ning Juuliks ja Maaliks ristitud omamoodi lüpsiagregaadid on muuseumi pere peas mõnda aega küpsenud idee lõpptulemus.

Muuseumi juhatuse liige Anneli Siimussaar ütles, et millestki sellisest keerles mõte peas juba ammu ja kord töökaaslastega mõtteid põrgatades selgus, et ka muuseumi teadur Mai Kukk mõtles samas suunas ja nii see vormuma hakkas. Appi tuli Janeli Jallai reklaamiettevõttest OÜ Factory Advertising, kelle abil Juuli ja Maali lõpuks valmis saidki. «Muuseum on aastaid käinud lillelaada ajal kutsekoolide mõõduvõtul abiks, oleme korraldanud või valmistamise võistlust. Nüüd mõtlesime, et edaspidi saame korraldada hoopis lüpsivõistluse,» lausus Siimussaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles