Koroonaaja vereloovutamisel tasub arvestada teatud piirangutega

Järva Teataja
Copy
Doonoripäev Paides
Doonoripäev Paides Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Verekeskus on välja toonud levinumad tervislikud seisundid ja haigused, mille puhul doonorlus on ajutiselt või alaliselt keelatud. Juhinduge nendest piirangutest vaid juhul, kui olete enda haiguses või tervislikus seisundis täiesti kindel.

Juhul, kui kahtlete või Te ei leia enda küsimusele vastust, konsulteerige kindlasti verekeskuse meditsiinitöötajaga telefonil 617 3009 või 617 3042 verekeskuse lahtiolekuaegadel (E, R kell 8.00-16.00 ja T-N kell 11.00-19.00)

  • Doonoripäevale tulles palume kõigil doonoritel kanda maski (vajadusel saab selle verekeskuse registraatorilt).

  • COVID tõendit doonoritelt ei küsi (vaktsineermise, läbipõdemise või negatiivse testi tulemust ei ole vaja näidata), kuna doonorivere loovutamine on vajalik elutähtsate teenuste osutamise toimepidevuse tagamiseks riigis. Kõik, kes vastavad doonoriks sobivuse kriteeriumitele (https://verekeskus.ee/doonorile/nouded-doonorile/) võivad tulla verd loovutama.

Piirangud vereloovutusele seoses Covid-19 levikuga:

  1. Eestisiseseid piiranguid doonorite valiku osas ei ole.

  2. Doonorid, kes hetkel põevad COVID-19 verd loovutada ei või.

  3. Kui doonor on COVID-19 läbi põdenud võib ta verd loovutada 14 päeva pärast sümptomite kadumist või negatiivset RNA testi.

  4. Kui doonor on kokku puutunud kinnitatud COVID-19 diagnoosiga inimesega võib ta verd loovutada 14 päeva pärast kontakti haigega või pärast seda kui 10. päeval on SARS-CoV-2 PCR test olnud negatiivne.

  5. Riskipiirkonnas (riigid, kus koroonaviirusesse nakatumine on 150 haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta või kõrgem) reisinud doonorite osas võib loovutamise keelud ühtlustada riiklike liikumisvabaduse piirangutega, mis on kirjeldatud siin.

Piirangud seoses Covid-19 vaktsineerimisega:

  • Pärast vaktsineerimist surmatud viirusega, paljunemisvõimetu viirusvektoril põhineva vaktsiiniga (nt AstraZeneca ning Janssen vaktsiinid) , komponentvaktsiiniga või mRNA vaktsiiniga ( nt Pfizer/BioNTech ja Moderna vaktsiinid) – vere loovutamine lubatud koheselt, kui inimene on terve.

  • Pärast vaktsineerimist nõrgestatud viirusega (siia kuuluvad paljunemisvõimelised viirusvektoril põhinevad vaktsiinid) – vere loovutamine lubatud 4 nädala pärast. Hetkel seda tüüpi vaktsiine Eestis ei kasutata.

  • Kui ei ole võimalik kindlaks teha, mis tüüpi vaktsiini kasutati – vere loovutamine on lubatud 4 nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles