Kodu-, mets- ja veelinde ohustav väga nakkav lindude gripp on võtmas epideemia mõõtmeid

Copy
Kanad. Kodulinnud. Sulelised.
Kanad. Kodulinnud. Sulelised. Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Lindude rände tõttu võivad sügis-talvisel hooajal Ida- ja Põhja-Euroopa piirkonnad olla kõrgema ohuga lindude gripile. Eestis on viirus levimas paiksete metslindude hulgas, kuid Järvamaalt seni värskeid teateid gripijuhtumitest pole.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Olev Kalda sõnul on lindude gripp Euroopas väga laialdaselt levimas. „Viimaste nädalate jooksul on eriti nakkava lindude gripi viirusetüve H5N1 tõttu nakatunud ja tulnud hukata üle 1,5 miljoni kodulinnu. Poolas tuli hukata ligi 700 000 lindu,“ selgitas Kalda.

Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) ja Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) ülevaate kohaselt tuvastati lindude gripi viirust suvekuudel ja septembris peamiselt Põhja-Euroopa kohalikus metslinnu populatsioonis. See viitab, et võrreldes varasemate aastatega ei levi haigus ainult rändlindudega vaid ka kohalike metslindudega. „Täna ringleb viirus endiselt kodu- ja metslinnu populatsioonides ja epideemia pole veel möödas,“ hoiatas Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles