Pärimuslaborist sai osa ligi 1500 Järvamaa last

Järva Teataja
Copy
Pärimusmuusik Cätlin Mägi.
Pärimusmuusik Cätlin Mägi. Foto: Ülar Mändmets

Eesti Pärimusmuusika Keskuse poolt korraldatud Pärimuslabor jõudis 18 Järvamaa kooli, kus pärimusmuusikud Cätlin Mägi ning Lauri Õunapuu andsid septembrist kuni novembri lõpuni kokku 21 kontserti, kokku ligi 1500 lapsele ja nende õpetajatele.

Pärimuslaboriks nimetatakse protsessi, kus fookuses on ühe maakonna kõikides koolides erinevate eesti rahvapillide ning samast maakonnast pärit pärimuslugude ja pillimeeste tutvustamine läbi õpetlike kontsertide. Iga osalev laps saab pärast sündmust koju kaasa pärimusmuusika teemalise värviraamatu. Labor on mõeldud eelkõige 1.-5. klasside õpilastele, kuid Järvamaal said nii mõneski koolis osa ka kõikide põhikooli klasside õpilased. Pärimuslabor toimus Eestis sel aastal esmakordselt.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse noortesuuna juht Margit Kuhi sõnul alustati Pärimuslaboriga Järvamaalt. Ühtlasi rõõmustas Kuhi, et vaid üks Järvamaa kool jäi laborikontsertidest seekord välja. “Koolides tutvustasid Cätlin Mägi ja Lauri Õunapuu pärimuspille, mida Järvamaal ajalooliselt mängitud ning repertuaaris olid laulud ja pillilood, mis sealkandis levisid. Näiteks mängiti ja räägiti lugusid Türi kandi parmupilli- ja lõõtspillimängija Jaan Baumanni repertuaarist, samuti Järva-Madiselt pärit lõõtspillimängija Mart Antonovi lugusid,“ selgitab Kuhi Järvamaa koolides toimunud kontsertide sisu ja räägib, et lisaks said lapsed kaasa laulda ning Lauri Õunapuu juhtis tähelepanu vanades lauludes ette tulevatele algriimidele läbi põneva sõnamängu.

Pärimusmuusika Keskuse juhi Tarmo Noormaa sõnul on Keskuse suurem plaan viia seesugune labor läbi igas Eesti maakonnas. “See on hea võimalus süstemaatiliselt just oma maakonna pärimust sealsetele lastele ja muusikaõpetajatele tutvustada ning ühtlasi jälgida kas ja millist mõju seesuguses protsessis osalemine, kus kaasatud on peaaegu kõik ühe maakonna koolid, õpetajatele ja õpilastele antud piirkonnas avaldab, “ räägib Noormaa ja lisab, et järgmisel aastal plaanib Pärimuslabor liikuda Saaremaale ja Hiiumaale ning Virumaale.

MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus toetab meie kultuuripärandi elavat esitust, pärimusmuusika haridust ja õpitubasid, mis loob pinnase muusikute ja loomingu arenguks ning publiku kasvuks. Alates 2008. aasta kevadest tegutseb Eesti Pärimusmuusika Keskus Pärimusmuusika Aidas, Viljandis, kus toimub aastaringne kontserttegevus. Keskuse juurde on loodud vabahariduskool August Pulsti õpistu ning pärimusmuusika teabekogu. Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldab rahvusvahelist suurfestivali “Viljandi pärimusmuusika festival” kui ka väiksemaid traditsioonilisi sündmuseid ja allfestivale nagu “Pärimusmuusika lõikuspidu” ning annab välja pärimusmuusika aastaauhinda Etnokulp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles