Altarikujud jõudsid tagasi kodukirikutesse

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Taavi Tiidor ja Villu Plink võtsid eelmisel nädalal Türi kiriku altariseinalt alla Moosese ja Kristuse käega Ristija Johannese, et need Tallinna näitusele toimetada.
Taavi Tiidor ja Villu Plink võtsid eelmisel nädalal Türi kiriku altariseinalt alla Moosese ja Kristuse käega Ristija Johannese, et need Tallinna näitusele toimetada. Foto: Ackermann.ee blogi

Eesti kunstiakadeemia poolt veetud Christian Ackermanni projekt, mis tõi unustusehõlmast välja Eesti barokiajastu skandaalseima ja andekaima kujuri, kelle töökojast pärinevad kõik silmapaistvamad 17. ja 18. sajandi vahetusel valminud Põhja-Eesti kirikute altariseinad, kantslid ja vapp-epitaafid, on saanud punkti ning ka Järvamaa pühakodadest Tallinnasse näitusele viidud altarikujud on nüüdseks koju jõudnud.

Projekt algas 2016. aastal Tallinna toomkiriku tellingutel kujuri tippteose – Rootsi-aegse kuningliku toomkiriku altariseina uuringutega ning jätkus 2017. aastal Martna, Karuse, Lihula, Türi ja Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus asuvate Ackermanni teoste uuringutega. Edasi liikus uurimismeeskond Koeru, Juuru, Järva-Madise, Rapla, Simuna, Vigala jt Eesti kirikutesse, kus leidub Ackermannile omistatud teoseid.

Interdistsiplinaarne uurimisprojekt päädis 2020. aastal kokkuvõtliku raamatu ja näitusega Eesti kunstimuuseumi Niguliste muuseumis ning 2021. aastal pop-up näitustega Ackermanni teoste kodukirikuis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles